Gemeente waakzaam ondanks positief resultaat van vijf miljoen

De gemeente Texel sluit 2021 af met een positief resultaat van €5 miljoen. Toch blijft het college waakzaam gezien de invloed van de oorlog in Oekraïne, inflatie, prijsstijgingen en de ontwikkeling van de algemene uitkering (gemeentelijke bijdrage door Rijksoverheid).

Dat maakte de gemeente deze week bekend. Wethouder Huisman: “Alhoewel dit natuurlijk positief nieuws is, rekent de gemeente zich niet rijk met alles dat er mogelijk nog op ons af komt. Die buffer zal ons zeker goed van pas komen.” 

De gemeente maakt elk jaar een jaarrekening om te laten zien waaraan zij het afgelopen jaar geld heeft besteed. Het positieve resultaat van € 5 miljoen lijkt een fors resultaat maar is vooral het gevolg van incidentele meevallers. Voor de onderhoud van wegen is een eenmalige afkoopsom van Rijkswaterstaat ontvangen van € 1,5 miljoen. Ook is de gemeente Texel alert geweest op alle regelingen en zijn meer incidentele subsidies binnengehaald dan begroot. Dit gaat om een bedrag in totaal van € 1,5 miljoen. Door de corona pandemie schoven sommige investeringen en werkzaamheden op in de tijd, wat een voordeel van € 1 miljoen oplevert. Ook werd Texel de tweede helft van 2021 meer bezocht dan verwacht was en er werd meer gebouwd. Hierdoor is € 1,1 miljoen meer aan toeristenbelasting, parkeeropbrengsten en leges omgevingsvergunningen ontvangen dan verwacht. Tot slot waren de rentes in 2021 (nog) historisch laag. De programmarekening wordt op 7 of 8 juni in de raadscommissie besproken en ligt op 22 juni ter besluitvorming aan de raad voor.