Afbeelding
Foto: De Texelse

Vreemd gelijkspel golfdames

De leden van het team Dames Dinsdag 1 hebben gelijkgespeeld in Alphen aan de Rijn op golfbaan Zeegersloot. 

In de ochtend 9 holes greensome (van elk team een tweetal) en in de middag 18 holes de singles. In een matchplaywedstrijd houden de teamleden elke score per hole bij. Men noteert in een double altijd het aantal slagen van elke speler; van jezelf, van je speelmaatje en die van je tegenstander. Geen misverstand mogelijk, zullen we maar zeggen. Het is gebruikelijk na elke hole hardop te zeggen: "jullie hole" of "hole voor ons". Mocht een team op een par 4 hole net zoveel slagen nodig hebben als de tegenstander en maken beide teams netjes een par, schrijft men op de kaart : vier slagen voor je tegenstander en vier slagen voor het eigen team, gevolgd door een 0 of een streepje. Gewoon duidelijk dat geen van beide teams een punt heeft gescoord.


Als het goed is, weet men op hole 9 hoe de beide doubles ervoor staan. Maar ditmaal ging het anders. De tegenstander dacht dat ze gewonnen hadden, de Texelse dames gingen uit van een gelijke stand. Het meningsverschil zat in hole twee.  Voor de zekerheid werden de kaarten vergeleken. Op die hole hebben beide teams evenveel slagen, dus gelijk. Maar je tegenstander beweert met meer dan volle overtuiging dat zij hole twee hebben gewonnen. 

Wat doe je in zo’n situatie? Referee bellen? Die kan er weinig mee. Ruzie maken? Nee. Het gelijk halen wilden beiden partijen en een stap opzij doen leek gen optie. Toch trekt de tegenstander aan het langste eind. Tijdens de lunch zorgt captain Marijke de Beer dat de zes speelsters in een diplomatieke volgorde ingedeeld worden voor de singles. Daarmee kunnen ze de wedstrijd sportief voortzetten.

Team Texel wint deze dag één double, verliest er twee, wint drie singles en speelt er één gelijk. De einduitslag wordt daarmee negen punten voor zowel de Texelse als voor de tegenstander.


Gelijk geëindigd. Maar is het ook een eerlijke uitslag? Het Texelteam heeft trouwens lekker geslapen. Ook al had er echt meer in gezeten. Ze zijn nu zeker van handhaving en gaan komende week strijden voor de tweede of derde plaats.