Diane en Hervé Fabre, eigenaren van Phebus wijnen.
Diane en Hervé Fabre, eigenaren van Phebus wijnen.

Wijn uit Patagonië


Het einde van de wereld. Zo kan je Patagonië ook wel noemen. 

Het gebied is gelegen in het zuidelijkste gedeelte van Zuid-Amerika en bestrijkt een oppervlakte van ongeveer één miljoen vierkante kilometer. Ter vergelijking, Nederland beslaat slechts ruim 41.500 km². Het strekt zich uit over Chili aan de westzijde en Argentinië aan de oostkant. In het noorden wordt het gebied begrensd door de Colorado rivier en in het zuiden door de Straat van Magallan. Het is een gebied van extremen.

Het landschap van Patagonië kan je in twee delen verdelen. Het westelijke deel, de Chileense kant dus, bestaat uit bergen, de zuidelijkste uitlopers van het Andesgebergte met gletsjers, meren en bossen. Het oostelijke deel, geheel gelegen in Argentinië, bestaat vooral uit kale steppes. Als gevolg van de tweedeling in het landschap is het klimaat ook totaal verschillend. De wolken die vanuit het westen komen, van de Stille Oceaan, worden tegengehouden door het Andesgebergte, waardoor het in dat deel erg vochtig is. In sommige regio’s regent het meer dan 300 dagen per jaar. De temperaturen schommelen hier in de zomer tussen de 14 en 19 graden, vrij koel dus.

Het oostelijke deel daarentegen, zeker wat verder af van de Andes, is al heel snel veel droger. In dat deel van Patagonië ligt de vallei van de eio Negro. Deze rivier vindt zijn oorsprong in het Andesgebergte en stroomt uiteindelijk uit in de Atlantische oceaan en heeft een lengte van ongeveer 530 kilometer.

Dit is het zuidelijkste deel van Argentinië waar wijnbouw plaatsvindt. Er heerst hier een landklimaat met koude winters en hete zomers. 's  Zomers is er bovendien een groot verschil in dag- en nachttemperatuur. In de zomer zorgt de rivier voor de nodige verkoeling. Diane en Hervé Fabre (foto), de eigenaren van Phebus wijnen, bezitten ook wijngaarden in dit gebied, naast die in Mendoza. Dit is een ander, noordelijker gelegen productiegebied. Het bevindt zich in het westen van Argentinië, aan de voet van de Andes.

De wijnen uit Patagonië hebben door de verschillen in temperatuur een langer groeiseizoen, waardoor ze meer frisheid hebben dan de wijnen uit Mendoza. Deze laatste zijn doorgaans wat zwoeler. De wijnen uit Patagonië hebben wat krachtiger tannines dan die uit Mendoza.

Het is dan ook erg interessant om bijvoorbeeld de Reservado Malbec uit Patagonië naast de Reservado Malbec uit Mendoza te proeven. De verschillen tussen de beide regio’s zijn dan goed te proeven en zo kan je bepalen wat je persoonlijke favoriet is. De bekendste wijnen uit Patagonië van het wijnhuis Phebus zijn de Gran Reservado Merlot, de Reservado Cabernet Sauvignon en de Reservado Malbec. Dit zijn alle rode wijnen. De prijzen variëren tussen de €10,- en €20,- per fles.

Wijnvaten Patagonië.