Recreatief opstal op plek loods schuurt

De regeling Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) biedt de mogelijkheid na bedrijfsbeëindiging de bestemming te wijzigen in Wonen en daarbij een bouwmogelijkheid te verkrijgen voor één extra woning of één recreatief opstal. Is het verstandig om die laatste mogelijkheid te schrappen?

Het vraagstuk over de zogeheten ruimte voor ruimte-regeling is actueel sinds de raad heeft besloten geen nieuwe recreatieve slaapplaatsen meer te laten ontstaan. Elke woning erbij is er één, maar elke slaapplaats erbij gaat tegen de door de gemeenteraad ingezette koers in.


Voor de VAB-regeling dient alle agrarische bedrijfsbebouwing met een minimum van 1.200 m² te worden gesloopt. Als er meer bebouwing aanwezig is dan 1.200 m², moet alles gesloopt worden. Als er minder dan 1.200 m² bedrijfsbebouwing is, is het mogelijk om op twee verschillende locaties bebouwing te slopen. De oppervlaktes mogen dan bij elkaar opgeteld worden. Dit is bijvoorbeeld gebeurd aan de Grensweg en aan de Pontweg nabij de veerhaven. In dit geval moet binnen één bouwperceel minimaal 600 m² gesloopt worden. Op beide bestemmingen waar gesloopt wordt, wordt de bestemming gewijzigd in Wonen. Op één locatie mag één extra woning of één recreatief opstal terug worden gebouwd. Op beide locaties moet alle voormalige bedrijfsbebouwing gesloopt worden.

"Ontstening"

Achterliggend doel van de regeling is “ontstening”. Grote loodsen en schuren maken plaats voor aanzienlijk kleinere woningen, is de gedachte. Een recreatief opstal mag maximaal 70 m² groot worden zonder verdere mogelijkheden voor bijbehorende gebouwen. Een nieuwe woning mag maximaal 150 m² groot worden, een stolpwoning maximaal 250 m². Daarbij de mogelijkheid voor bijbehorende bouwwerken en vergunningsvrij bouwen. De maximaal oppervlakte is daarvoor is 150 m². De totale maximale te bebouwen oppervlakte is dan 300 m² (woning) en 400 m² (stolpwoning).

Toeristisch Toekomstplan

De PvdA vraagt het college in hoeverre de bouwmogelijkheid voor een recreatief opstal is besproken in het proces van het Toeristisch Toekomstplan (TTP). Is daarbij de afweging gemaakt om deze mogelijkheid niet te wijzigen? En wordt overwogen/voorgesteld om deze mogelijkheid te schrappen uit het bestemmingsplan?


Het blijkt wel besproken, schrappen van recreatieve opstallen uit de regeling wordt niet overwogen. Volgens het college omdat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de Ruimte voor Ruimte regeling, waarbij een recreatief opstal wordt teruggeplaatst en de voordelen van een recreatief opstal in relatie tot ontstening.