Van links naar rechts Douwe Kooiker, Dirk Oosterhof en Mary Veltkamp die alle drie een Koninklijke onderscheiding kregen uit handen van burgemeester Michiel Uitdehaag.
Van links naar rechts Douwe Kooiker, Dirk Oosterhof en Mary Veltkamp die alle drie een Koninklijke onderscheiding kregen uit handen van burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto's Jeroen van Hattum

Koninklijke onderscheiding voor alle inzet

Beduusde en trotse blikken bij Mary Veldkamp, Douwe Kooiker en Dirk Oosterhof dinsdagochtend in het gemeentehuis.

Alle drie waren ze met een smoes naar de Emmalaan gelokt om daar tot hun verrassing tot Lid in de Orde Nassau te worden benoemd.  Mary kreeg een lintje voor een waslijst aan activiteiten: van 1981 tot 2021 was ze bestuurslid en vrijwilliger bij de PKN kerk in Den Burg, van 1998 tot 2021 was ze penningmeester bij Stichting Kerken en Minima Texel, van 2015 tot 2021 vrijwilliger bij Hulp Oost-Europa en sinds 2015 penningmeester en algemeen vrijwilliger bij de voedselbank.  Van 1979 tot 1982 was ze bestuurslid van peuterspeelzaal Spelemaer in Den Burg en sinds 2000 is ze vrijwilliger bij de stembureaus. Een andere grote verdienste van Mary en haar man wijlen Dries Veltkamp is sinds 1972 het opvangen van tieners die door omstandigheden tijdelijk niet thuis konden wonen. Dat ging altijd belangeloos en zonder tussenkomst van instanties. Daarnaast verzorgde ze van 1972 tot 2002 de administratie van het loodgietersbedrijf van Dries en hielp ze klanten als die aan de deur stonden. Mary werd omschreven als iemand die er gewoon altijd is en voor veel mensen een steun en toeverlaat is. 


Douwe Kooiker was van 1982 tot 1992 kerkrentmeester van de Nederlands Hervormde in De Cocksdorp en sinds 1991 is hij kerkrentmeester van de Burghtkerk in Den Burg. Hij zorgt voor de financiën, is een drijvende kracht achter het Texels kerkblad, hij onderhoudt de website van de kerk, doet de ledenadministratie en is koster. Door de jaren heen begeleidde hij diverse restauraties en hielp hij mee de kerk in Den Burg en de Schakel multifunctioneel te maken. Daarnaast is hij sinds 2015 actief voor Natuurmonumenten waar hij heeft meegeholpen aan het onderhoud en de restauratie van de eendenkooien van Spang en Zuid-Haffel. Sinds 2015 is hij ook huismeester bij het hospice in Den Burg. Hij zorgt voor het onderhoud, de inventaris en de technische installaties. Hij zorgt er met duidelijke instructies ook voor dat de andere vrijwilligers weten hoe ze met de aanwezige apparatuur moeten omgaan. Douwe werd omschreven als iemand die altijd goedgehumeurd en altijd klaar staat als er wat moet gebeuren.


Dirk Oosterhof werd koninklijk onderscheiden voor zijn inzet op de Joost Dourleinkazerne van het Korps Marinier waar hij veertig jaar werkte en zijn activiteiten bij Atletiekvereniging Texel. Op de Mok was hij een pionier op het gebied van energiezuinig werken en zorgde voor een goede BHV-organisatie op de kazerne. Dirk was er een uitstekend gastheer en mentor voor medewerkers die regelmatig hun privéproblemen met hem bespraken. Hij was bijzonder betrokken bij ‘reïntegranten' die een periode meedraaien op de kazerne. Hij was voor het korps dag en nacht bereikbaar. Daarnaast is hij sinds 1990 bestuurslid, commissielid en vrijwilliger bij Atletiekvereniging Texel geweest. Hij is er nu nog (jeugd)trainer en organisator van de crossloop Van 2005 tot 2015 was hij mantelzorger voor zijn moeder. Duidelijk werd dat de partners van de drie jubilarissen (Dries Veltkamp, Cobie Bremer en Nicolette Oosterhof) drijvende krachten achter hun partners waren waardoor er heel veel mogelijk is geweest.