Afbeelding
Foto:

Tuinen van Texel: Meer inheemse planten in eigen tuin en balkon

Nationaal Park Duinen van Texel roept Texelaars op om meer inheemse, Texelse planten in openbaar groen, tuinen en balkons te planten: Tuinen van Texel. “Dit is onder andere belangrijk voor de Texelse zandbij, de glasvleugelpijlstaart en de “tjakker (merel).”


Een deel van Texel bestaat uit beschermd natuurgebied, waaronder het NP. Maar ook de tuinen op het eiland zijn van groot belang voor het voortbestaan van planten, insecten, vogels en zoogdieren. “In een Tuin van Texel – dit kan ook een balkon of een tuin op een vakantiepark of bedrijventerrein zijn - groeien inheemse planten, planten die van nature in de omgeving voorkomen. Een Tuin van Texel levert een positieve bijdrage aan het klimaat, komt de biodiversiteit ten goede en de tuin draagt bij aan voldoende drink- en grondwater.”

Voor het project Tuin van Texel werkt het NP samen met IVN Natuureducatie, de Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, lokale tuincentra en Texelaars. Zo heeft de plantenwerkgroep van IVN Texel geholpen bij het samenstellen van de plantenlijst. Erik van der Spek van Staatsbosbeheer licht toe: “Inheemse planten zijn heel belangrijk voor de Texelse natuur. Deze soorten hebben zich aangepast aan onze omstandigheden en zijn helemaal afgestemd op de bodem, weersomstandigheden en insecten. Sommige planten en dieren kunnen niet zonder elkaar. Zo leeft de Texelse zandbij van typische planten die op het eiland voorkomen; klein streepzaad, biggenkruid en muizenoor. De Texelse namen ervoor komen grotendeels overeen: wilde knieneblaade, haazeblaade, peerdeblom. Als je deze hele familie in je tuin hebt staan is er altijd wat te halen voor de Texelse zandbij. Als we als Texelaars kiezen voor natuurlijk tuinieren met hulp van de plantenlijst, helpen we samen de Texelse bij én andere lokale flora en fauna.”


Meer informatie over Tuinen van Texel is te vinden op www.tuinenvantexel.nl.  Een deel van de planten die passen in deze tuin, is beschikbaar bij Texelse tuincentra.