Frans C. Hopman sr., oprichter van Hordifood, de voorloper van de Sligro.
Frans C. Hopman sr., oprichter van Hordifood, de voorloper van de Sligro. Foto:

"Selfmade" ondernemer: van gegrilde kip en friet tot groothandel

Frans C. Hopman (sr), grondlegger van Hordifood, voorloper van Sligro, was een “selfmade” ondernemer. Met hard werken bouwde hij een succesvol bedrijf op.


Ondernemen zat al vroeg in het bloed. Gestimuleerd door de landbouwschool ging hij, een jaar of 14, 15, met zijn oudere broer Piet kuikens mesten. Elke maand 250 kuikens die ze in twee maanden tijd vet mestten. Ze hielden ze op een stuk land bij de ouderlijke boerderij in Ongeren. Nadien belandde hij op kantoor op de zuivelfabriek en in de verkoop voor Dirk “van de minister” Witte. Toen vond hij de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. Achttien jaar oud zag hij de groothandel in pluimvee en diepvriesproducten als een gat in de markt. Hij had het goed gezien. Patat friet en halve kippen waren niet aan te slepen, zijn bedrijf groeide als kool.

Kippen die hij zelf slachtte en grilde bewaarde hij in een vriescel op het eigen erf. In 1969 nam hij boerderij en huis over van zijn vader en bouwde die om tot een winkel en woonhuis. Met de toename van het toerisme groeide ook het bedrijf, in 1978 had hij tien man in dienst en ook een goed lopende vestiging in Den Helder. Maar een felle prijzenslag op Texel, een inzakkende toeristenmarkt en ongelukkige bedrijfsovername brachten Hopman aan de rand van de afgrond. Begin jaren ’80 was het faillissement van een concurrent zijn redding. In ’89 en ’90 explodeerde zijn omzet. De groei zette door en begin jaren negentig verhuisde Hordifood naar de Spinbaan. Met de aankoop van een loods in 2000 werden de activiteiten geconcentreerd aan de Maricoweg. In 2004 werd Hordifood overgenomen door het beursgenoteerde Sligro. Hopman sr, toen 58 jaar oud, trok zich terug uit het bedrijf.

Klaar met ondernemen was hij nog niet. In 2012 startte hij met de exploitatie van het nieuwe strandpaviljoen op paal 31, dat hij pachtte van Van der Laan uit Groningen. Geen nieuwe branche. Want al sinds 1965 exploiteerde hij, naast Hordifood, het Vuurtorenrestaurant. Als groothandel leverde hij er producten en toen het mis ging met de pachter vroeg Van der Laan: “Is het niets voor jou?”

Eind jaren tachtig trad Hopman naar voren toen TESO het Texels tarief voor vrachtvervoer wilde afschaffen. Hij gaf met andere Texelse vervoerders in de "werkgroep Texelse vervoersbelangen” tegengas, de "harmonisatie” ging van tafel. Als voorzitter van Texelse Boys stak hij veel tijd in de verhuizing van de Westerweg naar het terrein van de verbrande boerderij Ons Genoegen. Frans Hopman overleed maandag 18 april op 76-jarige leeftijd.