Raadzaal van het gemeentehuis.
Raadzaal van het gemeentehuis. Foto: Jeroen van Hattum

Ervaring in politieke arena is pré

Ze werd kort voor de verkiezingen onverwacht naar voren geschoven als kandidaat-wethouder van Texels Belang en kort na de verkiezingen is Natalie Bakker alweer kandidaat-wethouder af. Analyse van een opmerkelijke ontwikkeling in de Texelse politiek.

Politiek Texel wil de komende vier jaar graag een stabiel en ervaren college. Het is een goed teken dat de politieke partijen dat zelf aangeven. Zeker na de afgelopen vier jaar waarin drie keer voortijdig een wethouder vertrok. Binnen dat kader mag het dapper worden genoemd dat Texels Belang vlak voor de verkiezingen met een kandidaat-wethouder kwam (Natalie Bakker) die juridisch goed is onderlegd, maar politiek gezien volledig blanco was. Nu ze een paar weken later op basis van politieke onervarenheid alweer van het politieke toneel is afgevoerd, kan het geen kwaad de vraag op te werpen welk personeelsbeleid politieke partijen voeren bij het vinden en aanwijzen van kandidaten voor het wethouderschap.


Er ontstaat nu onbedoeld een beeld dat politieke buitenstaanders eigenlijk al bij voorbaat kansloos zijn voor het wethouderschap en dat doet geen recht aan de praktijk. Iedereen kan wethouder worden, al leert de praktijk wel dat enige ervaring met de lokale politiek een pré is voor kandidaat-wethouders om goed te kunnen functioneren. Die kennis kan ook bij TB niet onbekend zijn. Een terugblik op het verleden leert dat vrijwel elk college op Texel sinds 2002 wel een wethouder kende die politiek gezien niet uit de verf kwam. Daar zaten mensen bij die bestuurlijk goed onderlegd waren, maar in de politieke arena toch tegen een gebrek aan ervaring met de lokale politiek aanliepen. Politici die eerst een tijdje raadslid of commissielid waren geweest vóór ze in het college kwamen, kwamen beter uit de verf omdat ze het politieke spel al in de vingers hadden.


De gang van zaken werpt nu ook een schaduw over het politieke geheel en dat is jammer. De kandidaat-wethouder van TB was na de verkiezingen een van dé onderwerpen bij de verkennende gesprekken van de informateurs met de politieke partijen, maar pas anderhalve week na de officiële presentatie van de bevindingen van de verkennende gesprekken werd door TB in een persbericht verklaard ('s middags op Eerste Paasdag) dat Bakker geen kandidaat meer was. Tijdens de officiële presentatie was het in de wandelgangen echter al te horen dat ze het niet ging worden als wethouderskandidaat. Dan weet je als volger van de politiek dat er eerst iets gevoeligs moet worden weggemasseerd voordat verteld wordt wat er gaande is. Het geeft een beetje het gevoel dat sommige dingen kennelijk nooit veranderen; als er wat gevoeligs ligt, sluiten de luiken, wordt gedaan of niemand iets in de gaten heeft en gaan de luiken weer open als de plooien zijn recht gestreken. Dat heeft zijn weerslag op het geheel en op de andere politieke partijen waar de kandidaat-wethouders goed waren geregeld. De vraag is uiteraard of een politieke partij voorafgaand aan de verkiezingen bekend moet maken wie de kandidaat-wethouder is. Het antwoord is nee, maar van een grote partij als Texels Belang die een reële kans heeft de verkiezingen te winnen, mag het wel worden verwacht. Zeker als de vorige wethouder kort voor de verkiezingen door de eigen partij is weggestuurd. 


Voorval bij TB werpt schaduw over geheel na verkiezingen

Het is uiteraard niet aan andere politieke partijen om te bepalen wie bij TB de kandidaat-wethouder moet zijn, maar het is niet gek dat ze spreekwoordelijk gezegd even 'over de schutting kijken' wie er bij wie voor de komende vier jaar aan het roer wordt gezet. Vanuit dat oogpunt is het begrijpelijk dat andere partijen hun zorgen kenbaar maakten. Het alternatief is niets zeggen en vervolgens - als het onverhoopt mis zou gaan - de kritiek krijgen dat je als partij 'je zorgen niet eerder kenbaar hebt gemaakt'. Het valt te prijzen dat TB en Bakker in goed overleg met elkaar hebben besloten dat zij niet langer kandidaat is en dat TB het vertrouwen in haar uitspreekt, maar het had geen kwaad gekund als TB de afwegingen in een eerder stadium goed tegen het licht had gehouden. Nu zit er een krasje over het politieke geheel en daar is niemand bij gebaat. De politieke partijen hebben oprecht de intentie een stabiel en ervaren bestuur te vormen en ze weten ook dat de luiken daarvoor in het huidige tijdperk open horen te staan (en niet dicht). Het is voor Texel te hopen dat de gang van zaken niet voortsuddert in de coalitiebesprekingen en dat Bakker zelf ook geen last houdt van het kortstondige politieke avontuur.


Jeroen van Hattum