Optocht met versierde fietsen.
Optocht met versierde fietsen. Foto: Archief Texelse Courant

Viering van Koningsdag weer helemaal terug

Na twee jaren met diverse alternatieven wordt Koningsdag komende woensdag weer op vaste wijze gevierd. Een overzicht van de activiteiten per dorp.

Den Burg begint in de ochtend met de traditionele vrijmarkt in het centrum plus de verenigingsmarkt op de Groeneplaats met de kramen van de dorpscommissie. Rond de middag houdt de verenigingsmarkt op en beginnen om 13:30 uur op de Groeneplaats Oud-Hollandse spelletjes voor kinderen uit Den Burg en omstreken. Dat is met behulp van een strippenkaart. Zodra die vol is, krijgen de kinderen een ijsje. De spelletjes duren tot 15:30 uur. Om 13:00 uur begint in de Wezentuin in Den Burg de Koningsparkty met live muziek van de Polderman Brothers en de presentatie van het nieuwe bier 'Texels Ruuge Monnik' van de Texelse bierbrouwerij. Bij Brut aan de Vismarkt zijn vanaf 13:00 uur optredens van DJ's Vinnie Vinyl, Gio Goose en Stef Daluca.


Oudeschild heeft vanaf 13:30 uur diverse activiteiten bij dorpshuis 't Skiltje. Het dorp krijgt bezoek van burgemeester Michiel Uitdehaag die om 13:30 uur arriveert en trakteert op koffie, oranjebitter en tompoucen. Tot 17:00 uur zijn er spelletjes bij het dorpshuis, staat er een springkussen, is er een vlooienmarkt en muziek. Het dorp staat tevens in het teken van een taartenbakwedstrijd voor 'Heel Skil bakt...' Taarten kunnen vandaag (dinsdag) van 19:00 tot 20:00 uur worden ingeleverd bij het dorpshuis en woensdag van 9:30 tot 10:30 uur. Om 14:30 uur wordt de uitslag bekendgemaakt.


In Den Hoorn begint Koningsdag om 9:00 uur met muziek vanaf de kerktoren door DEK. Om 9:50 uur is het voor alle kinderen verzamelen in de Herenstraat bij De Waldhoorn om vanaf 10:00 uur met versierde fietsen, steppen, skelters dan wel karretjes onder begeleiding van DEK een ronde door het dorp te maken. Om 11:00 uur is er koffie met Koningsdag-cake in De Waldhoorn en om 14:00 uur gaat de 'Willem wandeling' van start. Start en finish zijn bij De Waldhoorn. De tocht is voor jong en oud, duurt ongeveer een uur en voert kriskras door het dorp. Het is handig pen en papier mee te nemen voor een puzzel onderweg. Volgens de organisatie is het praktisch om goed ter been te zijn voor de wandeling.


In Oosterend start Koningsdag om 10:00 uur bij de muzieknis. Kinderen gaan met versierde fietsen een rondje door het dorp en daarna zijn er tot 12:00 uur activiteiten als chips rijgen, schminken en fakkels maken voor de meierblis van komende zaterdag 30 april. Van 13:30 tot 16:00 uur is er 's middag bij de muzieknis aan de Oranjestraat een kleedjesverkoop voor alle kinderen.


In De Koog begint om 11:30 uur een optocht met versierde fietsen vanaf dorpshuis De Hof aan de Nikadel, gevolgd door Oud-Hollandse spelletjes en een Crazy Bingo op het dorpsplein. Van 16:00 tot 18:00 uur is er kinder- en tienerdisco in café De Jutter aan de Dorpsstraat.


De viering van Koningsdag voor De Cocksdorp en Eierland begint woensdag om 10:00 uur met een kleedjesmarkt bij het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat. Die duurt tot 12:30 uur waarna om 13:00 uur een 'Oranje Optocht' begint waarbij iedereen versierd en verkleed is. De tocht wordt volgens goed gebruik aangevoerd door een 'Koninklijk paar'. Van 14:00 tot 16:00 uur zijn er Oud-Hollandse Koningsspelen bij het Eierlandsche Huis, van 16:00 tot 17:00 uur wordt er een 'Prinsen- en Prinsessendisco' gehouden en om 17:00 uur gaat er een 'Koninklijke jaren 70 en 80 party' van start.