Ruud en Peter bij Eetcafé "Die Twee"
Ruud en Peter bij Eetcafé "Die Twee" Foto:

Eierlandsche huis

"De woensdag- en vrijdagavond zijn nu al een succes en verder moet de draai er nog een beetje weer inkomen na twee jaren coronacrisis. Wij hebben er het volste vertrouwen in."

Aan het woord Ruud de Kemp uit Oosterend. Samen met Peter Zijm uit De Koog zijn ze de nieuwe beheerders van het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Het café - dat weer een prominente rol in het dorpsleven moet gaan betekenen - is omgedoopt tot Eetcafé 'Die Twee'. 

Peter was de afgelopen jaren wel actief in de horeca, als logiesverstrekker met een b&b in De Koog. Ruud komt uit de multimediabranche. "We houden allebei van een uitdaging. Lang geleden heb ik in de horeca gewerkt overigens", vertelt Ruud. Peter: "We zagen de oproep voor nieuwe beheerders en zijn in gesprek gegaan. We hebben een aantal gesprekken gevoerd met de stichting van het Eierlandsche Huis en dat klikte. We hebben er zin in."

De twee zijn druk bezig om hun stempel te drukken op het dorpshuis. Zo is er wat meer kleur aangebracht in het cafégedeelte. "Dat vonden we wel erg somber en donker. De verschillende zalen hebben een naam gekregen en we hebben de originele entree weer in gebruik genomen. Na het afbranden van Bij Joost is er niet echt een gewoon café voor een borrel en een hap in het dorp. Nu komt men hier het weekend weer inluiden", vervolgt Ruud. 

De komende periode willen Ruud en Peter meer vorm brengen in de rol van het Eierlandsche Huis binnen de Durper samenleving. "Dat kunnen we niet alleen. We hebben gelukkig al contact met de feestcommissie en de dorpscommissie. Daarnaast hebben we hier de biljarters en de klaverjassers, maar we hopen ook dat er een dartvereniging opstaat. Natuurlijk krijgen we geregeld ook nog de tennissers die we van een hapje en een drankje voorzien. Het baanonderhoud doen zij zelf", legt Peter uit. 

Door corona lag het verenigingsleven twee jaar zo goed als stil. De mensen moeten de weg naar het Eierlandsche Huis weer weten te vinden. Ruud: "De dorpscommissie heeft hier vergaderingen, er werden hier in het verleden condoleances gehouden en er werden tal van bijeenkomsten georganiseerd. Dat willen we weer op gang brengen. We hebben hier bewegen voor ouderen via Texels Welzijn. We zijn zes dagen in de week open (dinsdag tot en met zondag) van twaalf tot twaalf. Ook kan men de Formule 1 races kijken bij ons. 


De heren hopen op veel medewerking vanuit het dorp en willen daarnaast een mooi rustpunt zijn voor passerende toeristen. "Gasten en medewerkers van De Krim en Landal hoeven niet meer naar De Koog te fietsen, die kunnen in het Eierlandsche Huis zo binnendoor deze kant op om een afzakkertje te halen', stelt Peter.

Het Eierlandsche Huis met al haar zalen een enorm complex, hoe gaan ze dat handelen met zijn tweeën? "We hebben al genoeg vrienden die graag willen helpen en ook de vakantieverdeling komt goed, je hoeft hier net altijd met zijn tweeën te zijn. We hebben er vertrouwen in", besluit Ruud.