Darttoernooi afgelopen zaterdag in De Bijenkorf, één van de vele activiteiten in het dorpshuis.
Darttoernooi afgelopen zaterdag in De Bijenkorf, één van de vele activiteiten in het dorpshuis. Foto: Marjan Brouwer

Beheerders Bijenkorf

Wie wordt de nieuwe beheerder van dorpshuis De Bijenkorf? De vraag hangt boven Oosterend sinds Marjan Brouwer en Arnold Wesselman te kennen hebben gegeven na twaalf jaar per 1 juli te stoppen als beheerders.

Marjan en Arnold kijken er met plezier op terug. Marjan: “Dit is echt leuk om te doen. Er wordt in Oosterend ontzettend veel georganiseerd. Veel van die activiteiten vinden hier plaats. We hebben hier drie biljartclubs, bridgen, dammen, de soos, Excelsior, de dorpscommissie komt hier bijeen, vissers, landbouwers en andere organisaties.

We hebben geboortefeestjes, verjaardagen, huwelijken, begrafenis- en andere bijeenkomsten. Dat begint met een voorgesprek. Zij hebben ideeën, wij de ervaring. Dat voegen we samen en komt er altijd wel iets moois uit. Ook napraten onder een bakkie is altijd erg leuk. Drukke avonden, zoals de Playbackshow, waren echte klappers. Met corona kwam het stil te liggen. Nu komt alles gelukkig weer op gang. Laatst hadden we bingoavond. Gelijk volle bak. Dat voelde weer ouderwets.”

Een oproep van de dorpscommissie voor opvolger(s) leverde nog geen reacties op. Mogelijk door onbekendheid met het werk van dorpshuisbeheerder of koudwatervrees. Marjan: “Jammer. Want dit werk is gezellig, je hebt veel vrijheid, bent zelfstandig, hoeft er niet voor te investeren (onderhoud gebouwen, energiekosten, reparaties etc. komen voor rekening van de dorpscommissie) en verdient een prima inkomen. Veilig ondernemen dus.”

Albert Hoven, voorzitter van de dorpscommissie. “Als beheerder pacht je het dorpshuis voor een symbolisch bedrag van één euro per jaar. Je inkomsten komen uit de baromzet. Het verschil tussen de inkoop en de verkoop van consumpties is volledig voor de beheerder. Je int ook zaalhuur van organisaties. Die draag je af aan de dorpscommissie. Daar betalen wij de kosten van.”

Marjan: "Als beheerder hou je het dorpshuis ook schoon. Ik maakte altijd op zondag schoon, maar maandag is ook geschikt. Voor het schoonmaken krijg je een prima vergoeding. Het dorpshuis heeft een prachtige zaal, meerdere ruimtes en is makkelijk schoon te maken. Bij veel activiteiten heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Die redden zichzelf. Ik zorg wel dat de koffie klaar is, maar dat schenken ze zelf in. De koersballers hebben zelf een sleutel, zoals andere clubs dat ook hebben. 's Avonds controleer ik wel of de lampen uit zijn.” Albert: "Waar het in feite om draait is goed gastheerschap en een schoon product. Marjan en Arnold hebben dat perfect gedaan, de samenwerking was uitstekend. We hopen van harte dat zich opvolgers aandienen.” Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Albert Hoven.