TB, PvdA en GL met formateurs om tafel voor nieuwe coalitie

Andrew Albers en Piet Heijnen zijn aangesteld als formateurs om de vorming van een nieuwe coalitie met Texels Belang, PvdA en GroenLinks te bespreken. 

Dat hebben de drie politieke partijen bekendgemaakt. De partijen hebben Albers en Heijnen bereid gevonden met hen als formateurs om tafel te gaan om te kijken of ze gezamenlijk tot een coalitie voor de komende vier jaar kunnen komen. 


TB, PvdA en GL kregen bij de raadsverkiezingen van 16 maart elk drie zetels. Bij de gesprekken die informateurs Jan Beijert en Corry Heijne na de verkiezingen met alle zeven partijen voerden, kwam de combinatie Texels Belang, PvdA en GroenLinks als meest gewenste coalitie naar voren. Die kan over negen van de vijftien raadszetels beschikken.

Heijnen en Albers voeren de komende tijd gesprekken met de fractievoorzitters en de beoogd wethouderskandidaten. Dat zijn Mariët van der Werf en Cees Hooijschuur voor Texels Belang, Anneke Visser en Remko van de Belt voor de PvdA en Ferry Zegel en Rikus Kieft voor GroenLinks. Volgens de partijen worden de agenda’s de komende weken waar nodig leeggemaakt om belangrijke onderwerpen goed te kunnen bespreken. Het team krijgt daarbij ondersteuning van gemeentesecretaris Eva van der Bruggen en een aantal ambtenaren.


TB, PvdA en GroenLinks liggen over een hoop zaken met elkaar op één lijn. De meningen verschillen over onder meer windmolens, zonneweides, gratis parkeren bij de strandslagen en de snelheid op de verbindingswegen tussen de dorpen.