Anders bekeken

Helm...


Ik denk bij het woord helm aan helmgras; het gras dat onze duinen bij elkaar houdt. Een duinpan is heerlijk vooral in de zomer, maar als er geen helm groeit bovenop dat duintje wordt het zeuren. Dan wordt het vooral door de wind een stuifpartij en tandenknarsen als je een appeltje verorbert. We hebben ook die andere helm; die zetten we ook bovenop een pan, een hersenpan. Ook ter bescherming, niet alleen voor wind maar bovenal om klappen op te vangen, zodat het brein intact blijft.

Er is een tijd geweest dat we er om lachten. Ik zie tante Guurtje nog gaan; een oranje soort van pothelm met leren flappen onder de kin gegespt met daaroverheen een hoofddoek. Als kind schoten we in de lach, helemaal als die helm opbleef tijdens de visite. Ja dat was een vermaak. Schateren en achter de stoel duiken. En mijn moeder - die eigenlijk ook haar lachen amper kon houden - trachtte het gezicht in de plooi te houden om thee in te schenken.

Een jaar of wat geleden werd de helm op de skipiste aangeraden. “Je denkt toch niet dat ik die opzet”, zei manlief met kracht. Hij schoot toen nog regelmatig met salto’s door de lucht dat ik dacht: ”nou skat. als keeper bij SVO onder de lat een kanjer, maar hier tussen de sparrenbomen houd ik af en toe mijn hart vast." 

Het werd Sinterklaas en er was één zwarte helm in zijn maat op internet te koop. Een groot gedicht erbij en de helm werd hoofdzaak. Ook lekker warm trouwens bij sneeuw en harde wind. Afgelopen jaar zag je bijna geen skiërs meer zonder helm. Maar nu de fiets; ik rijd op mijn opoefiets al mijn hele leven zonder te vallen. Ziet u mij met een helm gaan? Dat wordt nog lachwekkender dan Guurtje.

Kijk op de racefiets of de mountainbike is het prima, akkoord. Maar nu wil men voor 60-plussers de fietshelm verplichten, ook op de gewone fiets. In het AD was nogal wat commotie ontstaan, ja en begrijpelijk. Minder ongelukken, minder hoofdletsel, maar de wind door de haren op de fiets is ook erg wenselijk. En heerlijk in de zomer, net als in die duinpan.

Manlief kreeg een kaart voor zijn verjaardag; 60 is het nieuwe 40! Ja, ja, maar als je ergens tegenaan knalt is het gauw einde oefening, dan haal je de 61 niet. Worden we te bang om te leven? Fietsen, skiën, skeeleren, schaatsen, alles met de helm op?

Ik hoop van niet, maar je hoeft niet met de helm op geboren te zijn om te bedenken dat over 4 of 5 jaar misschien wel eerder de fietspaden en straten gekleurd zijn door zwarte, rode en oranje pothelmen. Doe ik de hoofddoek? Afgesproken?


Jozien