Theo Witte als beheerder van het uitleenmagazijn van de Thuiszorg.
Theo Witte als beheerder van het uitleenmagazijn van de Thuiszorg. Foto: Archief Texelse Courant

Sociaal bewogen verenigingsman stond altijd klaar voor anderen

Sociaal bewogen, altijd klaar staan voor anderen, verenigingsman, maar ook bescheiden en liefst op de achtergrond.


Theo Witte ten voeten uit. Na de LTS ging hij aan de slag bij smederij Paagman, waar nu de Driehoek zit. Hij werkte nadien bij Schoorl en was onderhoudsmonteur bij Daalder, waar hij bij de Asfaltmolen machines repareerde en daarna een tijdje bij RAB. In 1984 ging hij aan de slag als conciërge en beheerder van het uitleenmagazijn van de Thuiszorg aan de Schoonoordsingel. Achttien jaar deed hij het beheer en uitleen van rolstoelen, krukken, bedden en andere spullen. In een interview bij zijn afscheid in 2002 vertelde hij hoe hij diep respect kreeg voor het werk van de medewerkers van de Thuiszorg. “Als je ziet wat die allemaal te verstouwen krijgen. Dat is niet niks.”

Als hij op pad ging om bedden te installeren of andere zorgmaterialen te bezorgen, kwam hij ook zelf bij hulpbehoevende Texelaars over de vloer. “Het is niet altijd prettig wat je ziet. Soms ook confronterend, omdat je hier veel mensen kent.” Een bijzonder tegenwicht bood het nieuwe leven dat hij voorbij zag komen in het consultatiebureau, gevestigd in hetzelfde gebouw. Menig Texelse die hij nog had gecoached in het damesteam van de Boys zag hij daar als moeder voorbij komen. Hij maakte graag een praatje, ook met de collega’s van de Thuiszorg.

Voetballer in hart en nieren. Van roomse huize werd hij in 1957, toen 17 jaar, lid van Texelse Boys, dat in 1994 fuseerde met SV Texel. Eerst speelde hij op het terrein aan de Westerweg en later op het complex aan de Haffelderweg, waar hij zijn carrière afsloot bij de recreanten. Hij beheerde de kantine (“Theo Kantine”), was commissaris in het bestuur en actief betrokken bij de bouw van de nieuwe Boys-kantine in 1975. Als coach van het dameselftal maakt hij de promotie mee naar de hoofdklasse van de afdeling Noord-Holland. Hij was ook scheidsrechter, op het veld en in de zaal. Hij tenniste en hield van kaarten. Klaverjasclub Den Burg deed nooit vergeefs een beroep op hem. Hij hield de standen bij en was motor achter klaverjasdrives. En hij zong bij het Oudeschilder Visserskoor, dat echtgenote Corrie op haar accordeon begeleidde.

Als medepresentator van Radio Texel-programma Sport Lokaal zondagmiddag interviewde hij Texelse sporters. Bij het Sportgala in 2002 werd hij met zijn medepresentatoren in het zonnetje gezet. Voor zijn verdiensten werd hij in 2002 beloond met het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. Theo Witte overleed afgelopen vrijdag. Hij werd 81 jaar.