Yvette van Veen: "Mooi om met alle collega’s elke dag de gast centraal te stellen."
Yvette van Veen: "Mooi om met alle collega’s elke dag de gast centraal te stellen." Foto: Jeroen van Hattum

Meer investeren in jongeren op Texel

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Yvette van Veen, 39 jaar. Al ruim 19 jaar samen met Elwin en moeder van vier kinderen van 7, 11, 12 en 14 jaar. In 2019 zijn we als gezin aangespoeld op Texel en inmiddels alweer bijna drie jaar woonachtig in Den Burg. 


Hoe ben je in 2020 bij De Krim terecht gekomen en wat voor werk doe je daar?

Elwin en ik hebben al langere tijd de wens gekoesterd om ‘ooit’ op Texel te gaan wonen. In 2019 hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn we geëmigreerd naar Texel. In eerste instantie met het idee om in Rotterdam te blijven werken en daar een aantal keer per week te overnachten. Toen ik eenmaal in Den Burg woonde en de rest van het gezin hier een toekomst ging opbouwen, was de keuze snel gemaakt om ook een baan te zoeken op Texel.


Met elkaar schouders onder arbeidsmarkt op Texel zetten

Wat voor werk heb je eerder gedaan?

Ik heb diverse managementfuncties bekleed in onder meer de beveiliging (zowel manbeveiliging als techniek) en was bij de SWK groep verantwoordelijk voor tientallen kinderopvanglocaties in het mooie Rotterdam. 


Wat is het mooie aan werken op een vakantiepark?

Als operationeel directeur ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van onze 9 exploitaties. Het ene moment heb ik overleg op de Golfbaan De Texelse, dan bereiden we een groot evenement voor in de Evenementenhal en op weer andere momenten loop ik met één van de parkmanagers een ronde over camping Kogerstrand of Loodsmansduin. Van animatie tot receptie en van schoonmaak tot techniek. Mooi om met alle collega’s elke dag de gast centraal te stellen.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Met een fulltime baan en gezin van 6 blijft er niet veel vrije tijd over. De vrije tijd, die we hebben, benutten we optimaal. We maken elk jaar een mooie reis met het gezin. Dit jaar gaat de reis naar Lapland. Ook trekken we er regelmatig op uit met onze zeilboot, die in de verenigingshaven van Oudeschild ligt. Daar genieten van echt van. 


Wat heb je met TOP?

Ik ben voorzitter van de sectie recreatie en penningmeester binnen het TOP bestuur.  De sectie recreatie bestaat verder uit Carmen van der Werff, René de Jager en Ricardo de Graaf. Ik vind het belangrijk dat er een goede belangenorganisatie voor Texelse ondernemers is en ben positief verrast over de enorme professionaliteit. Mooi om een steentje aan te kunnen bijdragen! ‘Alleen ben je sneller, samen kom je verder.’ 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik ben zelf van origine Rotterdamse. ‘Niet lullen, maar poetsen’ Dat zie ik ook terug bij de Texelaars. Harde werkers, maar ook in voor een geintje. We hebben relatief snel een grote kennissenkring opgebouwd. Het scheelt natuurlijk ook dat we kinderen op de basisschool en de OSG hebben, die ook bij allerlei sportclubjes en de muziekschool lessen volgen. Dan kom je snel met veel andere ouders in contact. Dat geldt natuurlijk ook voor mijn werk.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

De aanwezigheid van de OSG. Als die ooit zou verdwijnen zou dat een mokerslag voor het eiland zijn. Daarnaast de vele unieke winkels, gezellige horecagelegenheden en verenigingen. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

We moeten echt nog meer gaan investeren in de jongeren. Over 8 jaar is 50 procent van de Texelse bevolking 65+. Dat betekent aantrekkelijk blijven voor Texelse jongeren om te blijven en op het eiland een opleiding te volgen of terug te keren na het volgen van een studie. Het betekent ook nieuwe gezinnen onze kant op te halen. Ik gun iedereen een mooie oude dag op Texel, maar er moeten simpelweg ook mensen zijn die de juiste zorg kunnen verlenen of in de supermarkt kunnen werken. Juist ook op Texel is de jeugd de toekomst. 


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik kan niet één iemand specifiek benoemen. Er zijn zoveel mensen, die het beste voor hebben met de BV Texel en zich hier ook vol overgave voor inzetten, die hun nek durven uit te steken en belangeloos deelnemen aan allerlei initiatieven. Grote pluim voor hen allemaal.


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Ik ben blij dat het vooralsnog voorbij is. Vooral ook voor de jeugd. Zij hebben echt twee jaar stilgestaan vind ik. Geen kamp, geen live musical, geen schoolfeesten, aangepaste stage, online les en niet uit kunnen gaan. Ik denk dat we de gevolgen daar nog van gaan ervaren. Als ik terugkijk op mijn school- en studententijd waren dat prachtige jaren en zij zijn daar toch deels van beroofd. Voor veel ondernemers is het natuurlijk ook een heel pittige tijd geweest. Continu schakelen en de onzekerheid of je je hoofd wel boven water kunt houden. Op Texel heb ik wel veel samenhorigheid ervaren. Velen hebben elkaar geholpen waar dat kon. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als één van de directieleden van De Krim Texel is dat natuurlijk een open deur. Zonder toerisme zouden er zoveel voorzieningen komen te vervallen. We verdienen er direct of indirect bijna allemaal ons brood mee. Minder toerisme heeft ook gevolgen voor het aanbod van onderwijs, aanbod van zorg en het aanbod van winkels. Ik maak mij wel oprecht zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. We moeten er met elkaar de schouders onder zetten. En waar iemand dan komt te werken is mij om het even, als het maar op Texel is. 


Wat doe je over vijf jaar?

Ik ben erg gelukkig op Texel en werk bij een prachtige organisatie met grote maatschappelijke betrokkenheid. Dat mag over vijf jaar nog zo zijn. Daarnaast ben ik dan nog steeds bestuurlijk actief en zet ik mij in voor het leefbaar houden van Texel. 


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Tom van der Loo. Hij is sinds enige tijd werkzaam bij De Krim Texel en samen met zijn vrouw en twee jonge kinderen hierheen verhuisd. Ik ben benieuwd hoe hij het eilandleven ervaart.