Wat ik zeggen wou

De Lieuw


Hans Zuidema liet zich in een interview in deze krant kritisch uit over weidevogelbeheer door natuur- en landschapvereniging De Lieuw. Die komt nu met een reactie. 



Beste Hans Zuidema,


Wat mooi om te lezen dat u en uw partner zich zo inzetten voor de natuur op Texel. 

Er zullen weinig mensen zijn die daar zo intensief mee bezig zijn. Gelukkig zijn er wel heel veel mensen begaan met onze natuurlijke omgeving en velen proberen daar hun steentje aan bij te dragen. Daar word ik blij van. De Lieuw, haar medewerkers en het bestuur, maar vooral de deelnemende boeren zijn daar bijna dagelijks mee bezig. Ook veel vrijwilligers dragen hun steentje bij. De één meer dan de ander natuurlijk. 

Het flora- en faunabeheer in de natuurgebieden is natuurlijk niet echt vergelijkbaar met het beheer van agrarische grond. Van dat laatste moeten we ook eten. Niet de hele wereld, maar wij met z’n allen. Een pleidooi om zo veel mogelijk lokaal te kopen en voor een eerlijke prijs maakt het voor de boeren ook mogelijk met de natuur een boterham te verdienen. Zo veel mogelijk zeg ik hier bewust, omdat niet iedereen daar de middelen voor heeft. 

Het natuurbeheer binnen de natuurgebieden is gebaat bij een natuurvriendelijke vorm van landbouw, want die natuureilandjes kunnen het zelfstandig niet redden. Ook binnen de natuurgebieden worden er niet genoeg jongen vliegvlug om bijvoorbeeld de grutto in stand te houden. Afplaggen van heidegronden en daarnaast intensief boeren is een vorm van dweilen met de kraan open. 

We moeten het gezamenlijk doen. De Lieuw probeert met zo veel mogelijk boeren afspraken te maken om meer rekening te houden met de natuur, daarvoor krijgen we inderdaad geld vanuit Brussel via de provincie. Dat is niet voor De Lieuw maar voor de boeren die met ons samenwerken. Een onkostenvergoeding voor extra werkzaamheden die zij verrichten en/of derving van inkomsten. 

Het IPCC- rapport laat zien dat we nog niet genoeg doen en het is dus zaak meer mensen bij de natuur te betrekken en te inspireren om duurzamer te leven. Dat bereik je niet met het wegzetten van mensen als wel aardig misschien, maar ongeschikt om voor onze omgeving te zorgen. Ieder doet wat hij of zij kan bijdragen, laten we meer mensen inspireren om dat te doen en niet hetzelfde doen als de mensen die de jeugdige klimaatdemonstranten verweten dat zij naar MacDonalds gaan. Het mag wel een wedstrijd worden maar alleen als elke bijdrage telt.


Marian Merkelbach, Voorzitter Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging De Lieuwwww.delieuw.nl