Voorkeur stabiliteit nekt kandidaat TB

Behoefte aan een betrouwbaar en gedegen college en liever geen herhaling van de afgelopen collegeperiode waarin drie wethouders voortijdig vertrokken.

Dat waren voor GroenLinks en PvdA aanleidingen om aan te geven dat zij niet met kandidaat-wethouder Natalie Bakker van Texels Belang in zee wilden gaan als het tot een coalitie met TB zou komen. Dat blijkt uit navraag bij de partijen nadat Texels Belang tijdens de Paasdagen bekend had gemaakt dat Bakker niet langer de wethouderskandidaat is, maar dat Cees Hooijschuur als kandidaat-wethouder naar voren wordt geschoven. TB gaf in een persbericht aan dat gedaan te hebben, nadat TB was gevraagd een andere kandidaat naar voren te schuiven.

Navraag leert dat vier partijen, waaronder GroenLinks en PvdA, in de gesprekken met de informateurs hun bedenkingen uiten. Rikus Kieft (GL) laat weten dat GroenLinks de komende vier jaar geen herhaling wil van de afgelopen vier jaar waarin drie wethouders (waaronder twee van GroenLinks) voortijdig vertrokken. "Daar zijn we zelf debet aan geweest." De partij ziet graag een stabiel college met bestuurders die de rit uitzitten.

Voor de PvdA speelde ook het gebrek aan politieke ervaring van de kandidaat-wethouder een rol. Anneke Visser (PvdA): "Als wij de enige partij met bezwaren zouden zijn geweest, was het ons probleem geweest, maar er bleken meerdere partijen te zijn met bezwaren tegen de kandidaat-wethouder." Het was daarna aan Texels Belang een afweging te maken: vasthouden aan de eigen kandidaat-wethouder en mogelijk in de oppositie belanden of een andere kandidaat naar voren schuiven en als grootste partij (bij de raadsverkiezingen) gaan voor een plek in de beoogde coalitie met PvdA en GL.

Volgens TB-voorzitter Alfons Kuip is de situatie in alle openheid partijbreed besproken binnen Texels Belang met daarbij aanwezig ook Bakker. Het leidde binnen de partij volgens Kuip tot de keuze om de kiezer een stem te geven in de beoogde nieuwe coalitie. Doordat alles open werd besproken, leidde de nieuwe situatie volgens hem niet tot wrokgevoelens bij betrokkene. Aanwezig bij de gesprekken was ook Cees Hooyschuur die aangaf naar voren te willen treden als kandidaat-wethouder. Hooyschuur was de afgelopen vier jaar raadslid en voorzitter van de auditcommissie (bestaand uit raadsleden) die de jaarrekeningen en begrotingen van de gemeente beoordeelt. Eerder was hij ook bestuurslid van Texels Belang. Bakker zelf verwijst voor een reactie naar Kuip voor de centrale woordvoering namens TB. Deze geeft aan dat TB nog altijd het volste vertrouwen in Bakker heeft.

Uit de gesprekken die zeven politieke partijen na de verkiezingen met de informateurs hadden, was al naar voren gekomen dat binnen de politiek aan alle kanten waarde werd gehecht aan een "stabiel, bestuurlijk-ervaren collegeā€ dat de uitdagingen van de komende jaren aankan.