Wil Homan, voorzitter van Stichting Waterrijke Perspectieven, op het gerenoveerde Landhoofd Het Noorden bij De Cocksdorp.
Wil Homan, voorzitter van Stichting Waterrijke Perspectieven, op het gerenoveerde Landhoofd Het Noorden bij De Cocksdorp. Foto: Gerard Timmerman

Landhoofd Het Noorden nadert voltooiing

Een opmerkelijk stukje Wadbeleving buiten de dijk bij De Cocksdorp, waar de renovatie van Landhoofd Het Noorden bij het “Haventje van Sil” z’n voltooiing nadert. De dam is kreeg over een lengte van 85 meter een houten dek en toegankelijk gemaakt voor minder validen.


Een project van Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp, dat ook binnendijks niet heeft stilgezeten. Nadat eerder de acht vitrines in de Kikkertstraat, het dorpsplein, de Waterspeelplaats en de trap met uitkijkpunt zijn gerealiseerd, is ook het oude gemaal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor maatschappelijk gebruik.

Toen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het nieuwe gemaal in gebruik nam, werkte het mee aan behoud van het authentieke deel van het oude gemaal. Dit werd voor €1,- overgedragen aan de stichting. Het gebouwtje werd ontdaan van pompen en andere apparatuur, gestript, verbouwd en opnieuw ingericht.

Het beschikt over een sfeervolle centrale ruimte met een keukenblokje en twee toiletten. Er kunnen exposities worden gehouden en het is een mooi centraal startpunt voor excursies, die tot dusver op verschillende plekken begonnen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat er horeca-activiteiten gaan plaatsvinden.

De entree en de trapopgang zijn vernieuwd en er komt een pad zodat het ook voor minder validen toegankelijk is. Aan de kant van de Roggesloot is een bankje en een pleintje en is het in de middagzon aangenaam toeven. 

Naast het nieuwe gemaal komt een invaliden parkeerplaats. Tegenover het verharde pad de dijk op. Minder validen kunnen via deze route over de dijk bij de vernieuwde wadsteiger komen. Halverwege het pad komt een bankje waarop kan worden gepauzeerd. Bovenop komt nog een bankje en ook halverwege naar het landhoofd. Drie punten dus om uit te rusten en/of rustig te genieten van de omgeving. Ook de vernieuwde steiger is toegankelijk gemaakt voor rolstoelers. Een en ander is gebeurd in nauwe samenwerking met Stichting Integratie Gehandicapten Texel.

Landhoofd Het Noorden is ingrijpend vernieuwd. De dam die ooit op initiatief van Sil Boon is aangelegd en opgebouwd uit rest- en andere materialen die hij en Werner Dros hadden verzameld en voorzien van een houten dek. Voor de renovatie heeft aannemer Tatenhove het door de tand des tijds aangetaste hout verwijderd. Op de dam is een laag van 25 centimeter beton aangebracht. Daarbovenop een nieuwe hardhouten dek met planken van 6 centimeter dik, met daarop een laag antislip. 3,75 meter breed met aan beide zijkanten een hoge rand. Aan het eind komt een verbreed platform, met daarop een bankje, van hout van een oude mast. Een bijzonder uitkijkpunt, ruim genoeg om met een rolstoel te kunnen keren.

Het landhoofd komt binnenkort in de gemeenteraad, waarvan een aantal fracties al een kijkje nam. Commissielid Jur Schuiringa (VVD) noemt het "een fantastisch plan” en ook Cees Hoogerheide (TB) maakte een compliment. Het resultaat van een burgerinitiatief waarvoor tien jaar geleden, bij het 175-jarig jubileum van Eierland de aanzet is gegeven, met als doel de levendigheid, economie en sociale cohesie in De Cocksdorp te bevorderen. Het hele project van Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp heeft circa €850.000,- gekost. Met bijdragen van het Waddenfonds, provincie Noord-Holland, Hoogheemraadschap, STIFT Texel, Samen Eén, Texelfonds, Gollards stichting en de gemeente Texel. Marcel Uriot Bouwkundig adviesburo maakte het ontwerp en had de algehele projectleiding.