Afbeelding
Foto:

@txl

Poeder-moedermelk


Wij hebben onze oudste twee kinderen op de fles grootgebracht. Nou ja, ze zijn nog niet volwassen, maar ze zijn uit de melkperiode. Alleen de middelste vindt een fles warme 'gewone' melk nog lekker. Het is altijd één van de eerste vragen van de kraamvisite; geef je borstvoeding? Ik heb me er weleens schuldig over gevoeld. Maar het was ook een gevoel om het niet te willen geven en flesvoeding te kiezen. Bij de derde wilde ik het toch proberen. Mijn gevoel was anders en ik dacht we zien het wel. Ik vond het heel bijzonder om te zien dat er echt melk uit kwam en dat onze baby er van leefde. Klinkt heel raar, maar ik vond het zo best bijzonder van moeder natuur. 


Maar al gauw kwamen ook de twijfels. Het voeden duurde lang, ik had al twee kindjes rondlopen en ik vond het ook pijnlijk. Ook groeide hij niet goed. Corona en het feit dat ik doorkreeg dat het niet allemaal lekker liep, zorgde voor de doorslag; de fles. Gelukkig werd de fles meteen geaccepteerd, maar wat doe je nou met die moedermelk? Het kolfapparaat is een mega uitvinding, al vond ik dat ook een dingetje. Ding mee naar mijn ouders als ik daar heen ging, omdat ik niet wist wanneer het weer nodig zou zijn. Saliethee en een hoop geduld.


Inmiddels is het afgebouwd en heb ik na een korte tijd de borstvoedingsperiode weer afgesloten. Of ik spijt heb? Niet van het geven en niet van het stoppen. De ervaring was mooi, maar ik voel me zo gelukkiger. Jammer vind ik het wel dat het hele internet volstaat met informatie dat er eigenlijk op neerkomt dat je beter niet kunt stoppen. Teksten als spijt krijgen en andere band met baby vliegen je om de oren. Begrijp me niet verkeerd, borstvoeding zal ongetwijfeld het beste zijn, maar ook de flesvoeding is heel goed. En happy mama, happy baby. Kies waar je je goed bij voelt. En af en toe je man 's nachts zijn bed uit sturen is stiekem ook best lekker. Vergeet vooral niet; moeder- en poedermelk hebben maar één letter verschil.


Emily Westdorp