Noodklok geluid over Texelse zwarte bij

De Texelse afdeling van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging heeft de noodklok geluid over het voortbestaan van de zeldzame zwarte bij die op Texel leeft.

Volgens de imkersvereniging wordt de zwarte bij op het moment bedreigd doordat één imker op het eiland met bijen van de overkant werkt, waardoor het risico bestaat dat deze zich vermengen met de zwarte bij. Texel is één van de weinige plekken in Europa waar de zwarte bij nog voorkomt en dat is mede te danken aan een importverbod voor bijen naar Texel dat veertig jaar geleden werd ingesteld. De Texelse zwarte bij staat daardoor te boek als een 'zuivere populatie' omdat er sinds het verbod weinig invloeden van buitenaf zijn geweest.

De imkersvereniging heeft de betreffende imker gevraagd zijn bijen te vervangen door Texelse volken, maar de partijen zijn daar onderling niet uit gekomen. Het was voor de imkersvereniging aanleiding hulp van de politiek in te roepen. Jacco van de Ree van de Texelse imkersvereniging deed dinsdagavond tijdens de raadscommissie een beroep op de politieke partijen om streng te handhaven en om eens te kijken naar de verwoording van het huidige vervoersverbod in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Volgens de Texelse imkers is er inmiddels een jaar verstreken en staat er een nieuw bijenseizoen voor de deur. "Zodra de darren straks weer Texelse koninginnen bevruchten, kan dit het einde betekenen voor een voor Nederland unieke laatste stam van de oorspronkelijke inheemse zwarte bij." De imkers vonden gehoor bij GroenLinks waar Henri Soyer aangaf dat er op het gebied van biodiversiteit iets mis dreigt te gaan.

Burgemeester Michiel Uitdehaag gaf aan met de situatie bezig te zijn. Hij wees erop dat de imkersvereniging en de betreffende imker geprobeerd hebben de zaak in der minne te schikken en vond het jammer dat dat niet gelukt is. Hij gaf aan mogelijkheden te zien om handhavend op te treden. De burgemeester stond niet onwelwillend tegenover de gedachte om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen voor het voortbestaan van de populatie zwarte bijen.