Politiek kan zich vinden in komst van tweede ambulancepost Texel

De politieke partijen kunnen zich vinden in de komst van een tweede ambulancepost nabij de rotonde Nieuwlanderweg.

Dat bleek dinsdagavond tijdens de raadscommissie. Nick Ran (VVD) en Eric Hercules (PvdA) kwamen wel met het verzoek aan burgemeester Michiel Uitdehaag om ervoor te zorgen dat het groen rond de locatie van de nieuwe ambulancepost behouden blijft. Dat is volgens de VVD op het moment niet het geval, terwijl de ambulancepost op papier wel in het groen is ingetekend. Uitdehaag gaf aan daarmee op te letten bij de veiligheidsregio die de tweede ambulancepost laat bouwen.

Mariët van der Werf (Texels Belang) wilde weten of er ook gedacht is aan een medische post bij de tweede ambulancepost. Dat is volgens de burgemeester niet het geval, maar een medische post is volgens hem een heel andere discussie. De tweede ambulancepost wordt gefinancierd door de zorgverzekeraars op basis van berekeningen van het RIVM en een meerjarenhuisvestingsplan van de veiligheidsregio. Voor een medische post zou een geheel ander financieringstraject gelopen moeten worden. De burgemeester adviseerde met een dergelijk idee eventueel later aan de slag te gaan.

De tweede ambulancepost moet in 2023 operationeel zijn, waarna één van de twee ambulances op het eiland aan de Nieuwlanderweg komt te staan. De andere ambulance blijft in de huidige post aan de Pontweg in Den Burg waar ook de rapid responder staat als die op het eiland is. De tweede ambulancepost moet ervoor zorgen dat de ambulance ook als het druk is op het eiland snel in De Cocksdorp en De Koog kan zijn voor hulpverlening.