Afbeelding
Foto: Jenneke Gerritsen

Uit de school geklapt

De Pepermolen, daar zit muziek in! 

Bij Kinderopvang de Pepermolen heeft muziek een vaste plek. Bij babygroep, peuters en BSO wordt er muziekles gegeven. Dat maakt de Pepermolen uniek.

"Hé, bouw je mee een toren, heel voorzichtig blok voor blok?", zing ik zachtjes terwijl ik wat blokken op elkaar stapel. Twee dreumesen kijken nieuwsgierig toe. Een derde maait vakkundig mijn torentje omver. "Boem! nu valt hij om!", maak ik het liedje af. Ik kijk er quasi verschrikt bij en begin vervolgens weer vrolijk opnieuw. "Hé bouw je mee, een toren?" Hoe vaker de torens omgaan, hoe leuker het wordt. Het liedje lokt ook de kijkers over de drempel en ze zetten het ene blok op het ander. Een hele klus, want je moet je blok wel precies op tijd loslaten. Als ze het zat zijn, waggelen ze weg van mij, gaan ze iets anders doen. Zo eerlijk zijn ze wel. 

Maar ik ben niet voor één gat te vangen. Ik pak twee blokken en tik ze in de maat tegen elkaar aan. Luuk begint meteen te dansen, hij wiegt zijn bovenlichaam heen en weer in de maat, tilt zijn handen in de lucht en kijkt me stralend aan. "Tik, tik zo doen de blokken", zing ik erbij, "en….stop!". Ik houd mijn blokken in de lucht. De kinderen vinden het een geweldige grap, als ik opeens stop en er niets meer klinkt. Ze kijken me stralend aan, blij dat ze de truc doorhebben. Vervolgens pak ik mijn saxofoon erbij. Ik speel de melodie van het blokkenliedje en ga over op een improvisatie. Luuk komt naar me toe, hij kijkt diep in de beker van mijn instrument. Wat ís dat voor magisch ding en waar komt dat geluid vandaan? Twee jongere kindjes zitten mij met grote ogen en open mond, veilig vanaf de schoot van hun juf, aan te staren. 


Muziek is een krachtig middel om met kinderen te communiceren. Je kunt er rechtstreeks een hart mee binnen. Je kunt tot tranen geroerd worden of je lijf echt niet meer stil kunnen houden, zó nodig moet je bewegen. Je kunt erover nadenken en erover praten met elkaar. Je kunt het sámen beleven. Met muziek worden alle ontwikkelingsgebieden gestimuleerd. Als je muziek maakt spreek je het hele kind aan. Het mag bewegen, voelen, denken en dóen.  


Jenneke Gerritsen

Saxofoniste en muziekdocent (o.a. bij Artex), Docente Muziek op Schoot/ muziek met het jonge kind en Pedagogisch Medewerker bij Kinderopvang de Pepermolen.