Een bijzondere klus voor de verreiker van Stephan Hin.
Een bijzondere klus voor de verreiker van Stephan Hin. Foto: Kaap Skil

Kanon door voorgevel Kaap Skil gehesen

Ermee de trap oplopen, was iets te enthousiast en via de lift ging ook niet. Daarom bedacht Museum Kaap Skil in Oudeschild een alternatief om een bronzen kanon naar de bovenverdieping van het entreegebouw te brengen.

Het 1370 kilo wegende kanon werd met behulp van de verreiker van Stephan Hin door de voorgevel van het museum aan de Heemskerckstraat naar binnen gehesen. Dat gebeurde op een plek waar een raam kapot was en dat kon volgens het museum na afloop dan meteen worden vervangen.


Het gaat om een kanon dat Texelse duikers vonden bij het wrak BZN3 op de Reede van Texel. Vermoedelijk is dat 'De Rob', een VOC-schip dat op 5 januari 1640 voor de kust van Texel verging. Het gaat om een kanon van 2,72 meter lang dat in 1638 in Enkhuizen werd gegoten en voorzien is van het embleem van de Admiraliteit (voorganger van de marine). Het stond eerder in het Graanpakhuis van het museum. Het werd door conservator Alec Ewing uitgekozen om onderdeel te worden van het verhaal dat straks op de bovenverdieping van het entreegebouw wordt verteld. 


De bovenverdieping wordt in het kader van het project ‘Museum Kaap Skil Vernieuwt' heringericht, zodat daar straks meer wordt verteld over de Reede van Texel die hét vervoersknooppunt van de zeventiende eeuw was waar alle handelsroutes samenkwamen. Bezoekers worden straks naar de vier windstreken geleid en ontdekken waar de schepen in handelden in de verschillende gebieden. Het zeventiende-eeuwse kanon komt volgens Kaap Skil in het ‘oosten' te staan. Het is het eerste object van de nieuwe tentoonstelling dat op zijn plek staat.