Op het voormalige terrein van AOT (linksonder) op het Wezenland wordt gebouwd aan de nieuwe carwash (rechtsboven) van ABS Graaf Spuiterij.
Op het voormalige terrein van AOT (linksonder) op het Wezenland wordt gebouwd aan de nieuwe carwash (rechtsboven) van ABS Graaf Spuiterij. Foto: ABS Graaf Spuiterij

Graaf Spuiterij realiseert nieuwe carwash

Bijzonder ondernemerschap aan het Wezenland, waar ABS Graaf Spuiterij een nieuwe Carwash Texel realiseert. Hypermodern, duurzaam en met een veelvoud van de huidige capaciteit. De opening is naar verwachting van de zomer.


In 2014, bij het 50-jarige bestaan, opende Graaf Spuiterij de huidige carwash. Directeur Robert-Jan Graaf: “Er was op Texel geen professionele autowasstraat. Wij zagen er wel brood in. Wij zijn geen bedrijf waar je spontaan naartoe gaat, doorgaans pas als je schade wilt laten herstellen en/of je auto wilt laten spuiten. De carwash zorgt voor traffic, wie een krasje ontdekt loopt sneller binnen voor een reparatie. Zo krijg je meer verbinding met ons bedrijf. We hebben er zelf ook gemak van. Want als een auto komt met schade om te herstellen, dan wassen we die eerst. Voorheen met de hand, die tijd besparen we ons nu.”

Saharazand

Vanaf de opening liep het boven verwachting en maken veel autobezitters geregeld een ritje naar de wasstraat aan het Wezenland. Soms zóveel, zoals na het Saharazand, dat er een wachtrij ontstaat. “Hier moeten we iets mee gaan doen”, zeiden broers en vennoten Robert-Jan en Mark-Peter enkele jaren geleden tegen elkaar. De eerste gedachte was uitbreiding op het eigen terrein. Maar dat was moeilijk in te passen. De oplossing werd gevonden in het perceel aan de andere kant van de weg, voorheen van Connexxion. Eigenaar Toon Schoenmaker was bereid het over te dragen. Na de verkoop in 2019 werd de loods gesloopt, met de intentie daar in een jaar tijd een nieuwe carwash te bouwen.

“Toen kwam corona. Ineens was alles onzeker en hebben we op de pauzeknop gedrukt. Toen het na een jaar wat normaliseerde, onze bestaande carwash coronabestendig bleek en gewoon doordraaide, hebben we het weer opgepakt.”

Geen halve maatregelen. De nieuwe Carwash omvat een wasstraat van 30 meter lengte. Een kettingbaan waar auto’s op worden gezet en achter elkaar volautomatisch en zeer grondig worden gereinigd, van voorweken tot nadrogen. Met een capaciteit van meer dan dertig auto’s per uur. Dat is ongeveer het vijf- à zesvoudige van de huidige wasstraat. Bestuurders kunnen in de auto blijven zitten.

In hetzelfde gebouw komen ook drie wasboxen, waar mensen met een hogedrukreiniger en andere apparatuur zelf hun voertuig kunnen reinigen. En er komt een aparte hal waar mensen hun auto kunnen laten reinigen. "Car reconditioning" gaat verder dan een gewone schoonmaakbeurt. “Reiniging van het interieur en de buitenkant polijsten en poetsen. Daarbij breng je de auto in feite in showroomstaat.”

Een compleet Car-cleaningcentrum dus, waarbij duurzaamheid niet uit het oog is verloren. Tachtig procent van het gebruikte water wordt hergebruikt. Hiervoor zit onder het gebouw een uitgebreid filtersysteem waarin het water in stappen wordt gereinigd en gerecycled. Voor de stroomvoorziening beschikt de carwash over een eigen trafostation en 180 zonnepanelen op het dak, met overcapaciteit voor eventuele toekomstige ontwikkelingen. De huidige carwash bij Graaf Spuiterij blijft na de opening van het nieuwe centrum in gebruik. Het wordt omgebouwd tot een wasbox voor specifieke voertuigen met een bijzonder formaat, zoals caravans, campers, en ander groot materiaal. 

De nieuwbouw is te volgen via Facebook Carwash Texel