Moeders Annie (Schrama) Garthoff (l)en (Zijm) Nooij.
Moeders Annie (Schrama) Garthoff (l)en (Zijm) Nooij.

Verhaal over moeders

Voor "Theater na de Dam", in de aanloop van 4/5 mei, vertellen en spelen Ina Schrama en Cor van Heerwaarden verhalen van hun moeders. "Onze Moeders" zijn verhalen die op een bijzondere manier samenkomen. Een vertelvoorstelling aan de koffietafel.

"Onze Moeders" wordt in alle dorpen gespeeld in de dorpshuizen en in de Buureton. Voor "Theater na de Dam" worden in heel Nederland na de herdenkingen theatervoorstellingen gehouden. Sinds 2018 ook op Texel.

Extra verdieping

De kern is om met theater een extra verdieping te geven aan de herdenkingen. Landelijk blijft het aantal plaatsen waar een Theater na de Dam-voorstelling wordt gemaakt groeien. In coronatijd zijn er voorstellingen online gezet of als podcast gemaakt. Meer informatie staat op www.theaternadedam.nl.


In de voorstellingen is het samenbrengen van verleden en heden belangrijk. Jammer genoeg is dit heel actueel geworden. Wat maakt dat je op een bepaald moment ergens bent, in welke omstandigheden en in welke hoedanigheid? Een voorbeeld: 1943, in het midden van de oorlog. Onze moeders komen naar Texel, ieder op een moment in hun leven, vanuit hun eigen achtergrond, met hun eigen verhaal. Verliefd, verloofd, getrouwd? 

Tewerkstelling

Dan, november ‘44, 800 mannen opgeroepen voor tewerkstelling, ook onze vaders waren daarbij. Onzekerheid, angst, onderduiken of melden? Niet weten waar ze naar toe moesten. Bij thuiskomst breekt de Russenoorlog uit. Bevrijding op 5 mei, hoezo bevrijding op Texel? De oorlog liep nog door tot 20 mei. 


Wie de voorstelling wil bijwonen wordt gevraagd zich op te geven via mail onzemoeders2022@gmail.com. Graag aangeven: Naam, telefoonnummer, aantal personen en locatie. 


Tijden en plaatsen: 

Vrijdag 29 april 16:30 uur, Eierlands Huis De Cocksdorp, vrijdag 29 april 20:00 uur, de Bijenkorf Oosterend, zaterdag 30 april 11:00 uur, de Wielewaal De Waal. Zaterdag 30 april 14:00 uur, ‘t Skiltje Oudeschild. Zondag 1 mei 16:30 uur, de Waldhoorn, Den Hoorn. Zondag 1 mei 20:00 uur, De Hof, De Koog. Woensdag 4 mei 21:00 uur, de Buureton, Den Burg. De entree is vrij, na afloop kunnen de bezoekers wat in de hoed doen.