De KNRM vervoert de gewonde Evan Kievit door De Dennen.
De KNRM vervoert de gewonde Evan Kievit door De Dennen. Foto: KNRM Texel

"KNRM bood zelfs aan om de fietsen voor ons terug te brengen"

Het was de bedoeling om tijdens de vakantie op Texel een stuk te gaan mountainbiken door De Dennen, maar dat pakte geheel anders uit voor de 29-jarige Evan Kievit uit Leiderdorp.

In een stuk bos achter de Randweg begon hij enthousiast aan een afdaling, maar die eindigde onderaan de heuvel bij een ophoging die min of meer als schans werkte. Wat er precies gebeurde, weet Evan niet meer (vermoedelijk hard tegen het stuur geklapt) en een paar tellen later lag hij met diverse botbreuken gewond op de grond. 


Zijn vader en broertje waren er ook bij en hadden de tegenwoordigheid van geest om Evan te laten liggen en om meteen de hulpdiensten te bellen. Het leidde al snel tot de komst van de ambulance, gevolgd door het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM. "Het ging allemaal razendsnel en we waren blij dat ze er waren." De KNRM - niet vaak actief in het bos - was snel ter plekke met een brancard om de gewonde Evan van het pad waar hij lag naar de ambulance op de Randweg te vervoeren. Dat was onder meer over een heuvel heen en dat ging allemaal goed. Met de ambulance werd Evan naar het ziekenhuis in Den Helder gebracht waar bleek dat hij een gebroken schouder, een gebroken sleutelbeen, zes gebroken ribben (waarvan twee op twee plekken) en een fractuur in een ruggenwervel had. "Van de laatste heb ik het meeste last, maar het ziet er wel naar uit dat ik overal van kan herstellen."  De familie Kievit laat weten blij te zijn met alle hulp die op Texel geboden werd. De vader van Evan kon mee in de ambulance naar Den Helder en de KNRM was volgens de familie zo attent om de drie fietsen - die in De Koog gehuurd waren - met het kusthulpverleningsvoertuig terug te brengen naar De Koog. 


De 29-jarige Evan, die vaker op de mountainbike zit, werd afgelopen weekend ontslagen uit het ziekenhuis om thuis verder te herstellen. Het werk van de Leiderdorper (vormgever van beroep) staat even op een laag pitje, maar hij hoopt zo snel mogelijk zijn werkzaamheden te kunnen hervatten. "Dat laat ik afhangen van de medische adviezen die ik krijg." De familie liet de week vakantie op het eiland ondanks het ongeval gewoon doorgaan. De ouders van Evan gingen nu enkel meermalen naar het ziekenhuis in Den Helder om hun zoon daar te bezoeken. De Leiderdorper droeg een helm in De Dennen, waardoor bij de val verwondingen aan het hoofd uitbleven.