Broadway, theater in de huiskamers van Den Hoorn.
Broadway, theater in de huiskamers van Den Hoorn. Foto: Gerard Timmerman

Nieuwe Broadway

Het was voor de organisatie van Broadway vorig jaar even kort de vraag of iedereen weer zin had in een nieuwe editie van het huiskamerfestival te houden. Heel kort maar: van diverse kanten werd meteen aangegeven graag weer mee te werken.

En dat betekent dat tijdens de Pinksteren (3,4 en 5 juni) een nieuwe editie van Broadway in Den Hoorn wordt gehouden. In 27 huiskamers, schuren, garages en werkplaatsen treedt drie avonden lang een stoet aan cabaretièrs, muziekgroepen en kleinkunstenaars op. Komende zondag (eerste paasdag) begint om 12:00 uur in De Toegift de verkoop van kaarten voor Broadway. Om 18:00 uur gaat die dag de kaartverkoop via www.broadwaytexel.nl van start.


Het concept is vertrouwd: elke avond zijn er om 19:30, 20:30, 21:30 en 22:30 uur optredens van half uur, waarna er een half uur is om naar het volgende adres te lopen en onderweg even met elkaar bij te kletsen. De optredens zijn aan de Herenstraat, de Naalrand, Klif en de Witteweg. Het zijn ook weer grotendeels dezelfde huiskamers als voorgaande jaren; één is er afgevallen, een paar zijn erbij gekomen. Op Klif komt bij De Toegift weer een grote witte tent over de straat, zodat bezoekers daar bij regen in ieder geval droog kunnen staan.


Het programma belooft een keur aan bekende en onbekende artiesten. Als gevolg van de corona moet een aantal namen een keer verstek laten gaan. Nu alles na de lockdowns weer kan, zijn diverse theatertours verlengd en sommige artiesten staan begin juni aan de overkant nog in het theater waardoor ze niet op Broadway kunnen zijn. Dat neemt niet weg dat de traditie van Broadway hetzelfde blijft; gewoon zien waar je terecht komt en na afloop met elkaar bespreken of het geweldig was of dat alle hoop bij de volgende voorstelling  moet worden neergelegd. De ervaring leert dat er altijd wel één of twee geweldige voorstellingen tussen zitten en soms moet je het even een half uurtje volhouden in een huiskamer, voordat je weer naar buiten mag. Dat verrassingseffect is één van de charmes van Broadway.


De organisatie ging eind vorig jaar van start toen het nog spannend was in hoeverre de pandemie in juni 2022 nog zou bestaan. Harde voorwaarde om door te gaan, was het vervallen van de 1,5 meter afstand. "Anders zou maar een derde van het aantal bezoekers in een huiskamer kunnen zitten en dat zou niet te doen zijn", vertelt Berry Lussenburg van De Toegift die de organisatie van Broadway leidt. Hij is blij dat het allemaal weer door kan gaan; de vorige editie van Broadway dateert alweer van 2018. De organisatie van het geheel is in handen van Joop en Mieke Vlaming, Joop en Ria Groeskamp, Natasja Koopman, Henk Slikker, Rik en Bas Vlaming, Berry Lussenburg, Jeroen Ras en Jan Moonen.


De grote kunst bij Broadway is altijd om alle optredens goed op elkaar af te stemmen (op de ene plek kunnen veel mensen terecht, op de andere wat minder) en om de locaties bij elkaar te houden, zodat bezoekers niet van de ene uithoek naar de andere uithoek hoeven te lopen. Berry: "Bas en Rik hebben daar een prachtig computerprogramma voor samengesteld."