Erwin Goënga:
Erwin Goënga: "Ik noem de supermarkt wel eens de kerk van nu; het is toch de plek waar de gemeenschap samenkomt." Foto: Henk Leyen

Nog heel veel ideeën uit te voeren

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Erwin Goënga, zoon van Otto Jan Goënga en Gerda Leber. Samen met mijn vaste verkering Lyanne Hooijschuur hebben we twee kinderen, Ties en Keet en de derde is op komst.


Wat voor werk doe je momenteel/heb je eerder gedaan?

We hebben een aantal bedrijven zoals I Love Texel en Quelderhuys maar de meesten zullen ons kennen van Plus Hooijschuur. 


Niet drukte opzoeken om daarna te gaan klagen over drukte

Wat is het mooie aan werken in een supermarkt?

De supermarkt is zoveel meer dan alleen vakkenvullen. Het is een dynamische wereld met continue veranderingen. Ook noem ik het wel eens de kerk van nu; het is toch de plek waar de gemeenschap samenkomt.



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik ben gek van alle autosport. Eerder was dat autocrossen, maar omwille van de tijd en de coronaperiode ben ik op het circuit gaan rijden. Komende jaar ga ik cup racen en een paar lange afstand wedstrijden rijden op de circuits. Daarnaast ben ik weer wat gaan wielrennen voor de conditie. 


Wat heb je met wielrennen?

Van mijn 10e tot mijn 25ste stond mijn leven vrijwel geheel in het teken van wielrennen. Ik heb er een mooie tijd gehad, veel geleerd en topsport vormt je. De laatste jaren ben ik het weer wat intensiever gaan volgen en ik heb nog een paar vrienden in het peloton dus zo nu en dan ga ik ook wel naar de koers.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ja eigenlijk weet ik niet beter, ik zou zeggen lekker nuchter en geen poespas. Ik moet zeggen dat ik het verschil pas merkte toen ik terug naar Texel kwam of als ik weer een paar dagen aan de vaste wal heb gezeten.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is? 

De leefbaarheid, ik denk niet dat er onderschat moet worden hoe goed we het hier hebben en waardoor dat kan en komt.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Wat mij betreft zou er meer naar de lange termijn gekeken moeten worden en die overstijgt zo nu en dan de eigen belangen.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Er zijn er velen die een pluim verdienen. Ik doe mensen tekort als ik namen ga noemen, maar ik denk dan ook met name aan grote partijen die eigenlijk stiekem heel veel goeds voor Texel doen, maar waar de nadruk op te groot of niet meer Texels genoeg ligt. Die doen heel veel voor het merk Texel - direct en indirect - en dat zijn we allemaal iets te vanzelfsprekend gaan vinden. 


Hoe heb je de coronatijd beleefd?

Net als iedereen onwerkelijk in het begin, maar gezien ons werk was het vooral intensief. Uiteindelijk ga je toch kijken hoe je met elkaar er het beste van kan maken en dat heeft toch weer mooie dingen opgeleverd zoals ons versconcept Quelderhuys.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het zal je niet verbazen dat ik daar als ondernemer positief in sta. In sommige gevallen kan ik kritiek begrijpen, maar in de meeste gevallen heb je de oplossing zelf in handen. Als je op vrijdagmiddag de drukke hotspots opzoekt en daarna je beklag doet over drukte ben je wat mij betreft af.


Wat doe je over vijf jaar? 

Dan doen we nog steeds wat we nu ook doen en hopelijk nog beter en dat zullen we nog wel even vol moeten houden. Als we al onze ideeën nog moeten uitvoeren, moeten we minimaal 120 jaar worden.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Yvette van Veen, medebestuurslid bij TOP en operationeel directeur van Vakantiepark De Krim.