Anders bekeken...

En de haan kraait…


Een aantal weken geleden gebruikte Hugo de Jonge een quote van Lyndon B Johnson, president van 1963 -1969 in de Verenigde Staten. Johnson reageerde toen op de directeur van de FBI Edgar Hoover, deze had ontzettend veel macht indertijd in de maatschappij aldaar. “Better to have your enemies inside the tent pissing out, then outside the tent pissing in.”

Het was in het geval van de minister van Volksgezondheid De Jonge bedoeld om Sywert van Lienden toch maar binnen te halen, de mondkapjes aan te schaffen via hem, ondanks of dankzij het commentaar wat Sywert gaf op de slagvaardigheid van het kabinet. De hoogste ambtenaar kreeg de opdracht om contact te leggen met hem, terwijl deze was afgewezen door de centrale inkooporganisatie van medische hulpmiddelen.

Sywert is een slimme jongen, hij kwam in 2012 al met een plan om de Nederlandse politiek van binnenuit te hervormen. Hij was jarenlang beleidsadviseur van de gemeente Amsterdam en - let op - schreef mee aan het landelijke verkiezingsprogramma van het CDA in 2020.

Hij werd weggezet als een man die over onze rug veel geld verdiende aan de mondkapjes, maar was het niet zo dat door een zeer traag, niet goed voorbereid Nederlands zorgsysteem, wij een schromelijk tekort aan mondkapjes hadden? In de wijkverpleging, in de ziekenhuizen, overal waar besmettingsgevaar heel direct was en zonder een vaccin gewerkt werd, waren we aan de goden, liever gezegd aan een doemscenario, overgeleverd.

De Jonge, die in 2012 nog gewoon voor de klas stond in Rotterdam, geen zorgopleiding of iets van dien aard had doorgelopen, was steeds in afwachtende houding, wat doen de buurlanden? De mondkapjes werden opgekocht en de prijs ging omhoog, waar veel vraag naar is…

Als je zegt dat je er niet van weet, hem in deze niet kent, heb je of geheugenverlies of wil je dat een ander ervoor opdraait en niet jij. Als je dan ook je communicatie via een privacy-lijn laat lopen, had misschien de FBI in Amerika je afgetapt maar zo werken wij niet in Nederland. Nee, we waren te laat met onze beschermingsmiddelen, veel te laat. En nu vele maanden later gaan we nog eens kijken hoe het echt zat.

De handen worden gewassen in onschuld, maar in mijn beleving kleeft er heel wat bloed aan die handen. Sywert lacherig beschuldigen van pissing out was wel het domste wat je doen kon. En de apps van zijn ambtenaren: "Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert, dat is bijna een dagtaak”, zie ik als de verloochende kus. Ik mis nog de haan, de zilverlingen, de kus, de ontkenning; we zitten bijna aan het laatste avondmaal…

Jozien