Jacco Mokveld zet uiteen dat het oplossen van het tekort aan arbeidskrachten een gezamenlijke opgave is.
Jacco Mokveld zet uiteen dat het oplossen van het tekort aan arbeidskrachten een gezamenlijke opgave is. Foto: Jeroen van Hattum

'Meer huizen bouwen voor arbeidskrachten'

Burgemeester Michiel Uitdehaag wil bekijken hoe Texel de komende jaren mogelijk meer nieuwe huizen kan bouwen dan momenteel bij de provincie mogelijk is, zodat er meer woonruimte voor arbeidskrachten ontstaat.

Dat gaf hij woensdagavond aan tijdens de algemene ledenvergadering van TOP waar het oplopend tekort aan arbeidskrachten op Texel werd besproken. Een van de zaken die kan helpen om voldoende arbeidskrachten op het eiland te hebben en te houden is voldoende woonruimte. Op het moment staan er - verspreid over meerdere plannen in meerdere dorpen - meer dan tweehonderd nieuwe woningen op stapel waarvan een groot deel in de sociale klasse en de middeldure huur. 


Volgens de burgemeester zal het op termijn niet voldoende zijn waardoor er meer gebouwd moet worden. Dan gaat het over pakweg tien tot twintig jaar en het is volgens Uitdehaag verstandig om daar nu al over na te denken. Hij kaartte aan dat de gemeente in ieder geval nog de nodige grond heeft waarop kan worden gebouwd als de provincie Noord-Holland daarmee akkoord wil gaan. De burgemeester benoemde ook de locaties van de Jozefschool, De Fontein en de Kompasschool die binnenkort vrij komen als de kinderen van de basisscholen in Den Burg naar het nieuwe Onderwijscentrum gaan. Wat Uitdehaag betreft, worden die plekken ook vrij snel ingevuld met nieuwe woningen. Volgens Uitdehaag zou het in ieder geval prettig zijn als de directies van Omring Texel of de OSG niet doorlopend in de stress hoeven te zitten hoe ze aan voldoende personeel kunnen blijven komen. Hij kaartte op de ledenavond van TOP aan dat bij Omring recent de optie was genoemd om te bezien hoe bewoners van de verzorgingshuizen mogelijk meer voor elkaar kunnen zorgen, zodat de beschikbare zorgmedewerkers zich in ieder geval kunnen ontfermen over de mensen die intensieve zorg nodig hebben. 


Hij pleitte voor een meer solide basis aan arbeidskrachten, zodat bijvoorbeeld een Omring, de OSG, maar ook de politie of de gemeente niet met de stress hoeven te zitten waar ze mensen vandaan moeten halen. "Ik ben me er zelf momenteel hard voor aan het maken dat er weer meer agenten op het eiland komen wonen, zodat er straks niet echt agenten uit Alkmaar hoeven te komen als er hier wat aan de hand is." De oplopende tekorten vragen volgens Uitdehaag om slimmere combinaties in werk en een effectieve omgang met de beschikbare arbeidskrachten op het eiland. Tijdens de ledenavond werd aangekaart dat tekorten op de arbeidsmarkt ook aangepakt kunnen worden door anders te gaan werken of langer te gaan werken. Spreker Bart Götte van de Universiteit van Amsterdam kaartte aan dat werkgevers er rekening mee moeten houden dat medewerkers in de toekomst meer gaan sturen op 'inkomsten' uit meerdere bronnen dan op een 'inkomen' uit een vaste baan. Dat gaat - kort vertaald - leiden tot veel meer flexibilisering en werken in deeltijd dan ergens een vaste baan van negen tot vijf te hebben. Volgens hem moeten werkgevers zich ook meer gaan richten op deeltijd om vacatures in te vullen. Afscheid nemen van 'zinloos werk' binnen een bedrijf is volgens hem ook een optie om beter met arbeidskrachten om te gaan, al blijkt dat in de praktijk voor bedrijven vaak nog lastig te zijn om zinloos werk daadwerkelijk overboord te zetten.