Beeld van de uitwisseling muziek- en dansscholen Artex, Heiloo, Artiance en Triade
Beeld van de uitwisseling muziek- en dansscholen Artex, Heiloo, Artiance en Triade Foto: Artex

Muzikale uitwisseling

Kunstenschool Artex heeft vorig weekend bezoek gekregen van leerlingen van Muziek-en Dansschool Heiloo, Artiance (Centrum voor de Kunsten in Alkmaar) en Triade (Huis van de Kunsten in Den Helder).

Een samenspelproject dat succesvol is verlopen. Begin vorig jaar is het idee ontstaan om een project op te zetten om jongeren te stimuleren meer samen te spelen daar waar de lockdown een stevige streep heeft getrokken door heel wat live lessen, samenspel mogelijkheden en projecten.


Voor deze eerste editie zijn de vier ensembles, waarvan een popband, aan elkaar gekoppeld, Artiance aan Muziek-en Dansschool Heiloo en Triade aan Artex. Na een online ontmoetingssessie met alle leerlingen in januari hebben de gekoppelde ensembles samen gerepeteerd. Zaterdag ontmoetten ze elkaar live en repeteerden bij Artex. Zo ontstond in het muziekgebouw een bijzondere kakofonie. 


Tijdens het concert spelen de ensembles, naast een gezamenlijk stuk, ook een eigen afwisselend en verrassend repertoire. Een gearrangeerd stuk van Capriol suite van Peter Warlock brachten ze gezamenlijk ten gehore. Dat werd fraai uitgevoerd op het podium van Artex: Strijkers, blazers, een harpist, pianist, slagwerker en een popband, waardoor het publiek wordt meegenomen door classic meets pop. Samenspel is de sleutel voor een succesvolle leerling en muziekcultuur en smaakt altijd naar meer. De leerlingen hebben na het optreden het plein van Den Burg nog wakker geschud met een flashmob van bodypercussie op Billie Jean. 


Op de facebookpagina van Artex staat een compilatiefilm.