Janna Westra, Shannan Eijkhout. Monique Eijkhout en Charles Eijkhout.
Janna Westra, Shannan Eijkhout. Monique Eijkhout en Charles Eijkhout. Foto: Jeroen van Hattum

"Mooi als klanten zich welkom voelen om rustig rond te kijken"

Mensen die rustig een uur of twee in de winkel rondlopen om te kijken wat er allemaal hangt en wat aantrekkelijk is om te dragen.

Het komt regelmatig voor in kledingzaak Stan & Stacy aan de Weverstraat in Den Burg waar het 25-jarig jubileum wordt gevierd. Toeristen vormen, naast Texelaars, al 25 jaar lang een belangrijke doelgroep bij de kledingzaak van Monique en Charles Eijkhout en daar houdt de familie Eijkhout graag rekening mee. "Vaak ervaren gasten dat ze hier tijdens de vakantie de tijd kunnen nemen om rustig kleding uit te zoeken. Het is mooi om te zien dat mensen zich hier dan ook welkom voelen om rond te kijken. " Er is in de winkel onder meer een zithoek met kranten, zodat mannen rustig de krant kunnen gaan lezen als vrouwen wat langer dan hen aan het rondkijken zijn.


Charles en Monique werkten aanvankelijk bij Adrie en Mieke Mantje, de ouders van Monique. In 1997 maakten ze de stap om aan de Weverstraat zelfstandig aan de slag te gaan in een paar panden die ze konden huren (en later konden kopen) van de ouders van Monique. Helemaal in het begin zat er lingerie en badkleding in het assortiment, maar al snel lag de focus op dames-, heren- en kinderkleding zodat ze families konden bedienen. De kinderkleding is de laatste jaren lastiger geworden door de opkomst van verkoop op internet en grotendeels vervangen door woonaccessoires. In 2008 openden ze Cecil & Street One aan de Stenenplaats en de afgelopen tien jaar kwamen dochters Shannan en Veron erbij in de zaak. De zussen nemen steeds meer verantwoordelijkheden van Charles en Monique over, zodat zij op een gegeven moment een stapje terug kunnen doen. 


De familie werkt samen met een aantal vaste medewerkers van wie de meesten al jaren in de zaak staan (Janna Westra vierde in 2021 haar 20-jarig jubileum) en dat is volgens Charles en Monique erg prettig. Klanten komen daardoor vertrouwde gezichten tegen in de zaak en in de praktijk gaan veel vaste klanten vaak naar de medewerker bij wie ze al vaker zijn geweest voor advies over kleding. Volgens Monique en Charles gebeurt het ook wel eens dat gasten binnenlopen en vertellen dat ze op de boot al even op de website van Stan & Stacy hebben gekeken om te zien wat er allemaal in de winkel is. "Dat is mooi als je dat meemaakt. Mede dankzij de toeristen hebben we hier in Den Burg een goed winkelaanbod en ik denk dat we de toeristen daar ook dankbaar voor mogen zijn."