Wat ik zeggen wou

Windenergie


Ik heb een droom.

In 1993 hadden de gebr. Boersen en Simon Vlaming een vergunning voor de bouw van twee windmolens bij de dijk van polder het Noorden. Dat is toen afgeschoten bij de Raad van State omdat de stemming in het land veranderde. Doordat met name in Friesland er overal verschillende molens opkwamen en het er landschappelijk steeds rommeliger uit kwam te zien. Er moesten clusters komen, en de twee molens op Texel werden gezien als solitair.

Sindsdien is er op Texel eigenlijk niets meer gebeurd. Er zijn zelfs molens verdwenen! Ondanks de oprichting van Texel Energie. De eerste Nederlandse energie coöperatie en nog steeds de grootste. En ondanks afspraken in allerlei akkoorden zijn we nu nog niet verder dan 3 % eigen energie opwekking. Meer dan €100.000.000,- per jaar! hebben we in die tussentijd overgemaakt aan de Poetins en Osama bin Salmans van deze wereld.

Ieder jaar weer en ook nog steeds meer, meer, meer.... Laten we hiermee stoppen!

Voor de veiligheid van de Oekraïners en de Jemenieten en alle andere slachtoffers in de wereld die met ons bloedgeld worden onderdrukt.

Maar ook voor onze eigen veiligheid. Het is niet mogelijk om bij de voorspelde zeespiegelstijging van een meter eind deze eeuw al voor onze kleinkinderen een leefbaar eiland achter te laten. Er worden nu al elk jaar grote hoeveelheden zand gesuppleerd. Hoe dan straks?

Met het kleine BBP en de geringe aantal inwoners zullen de Waddeneilanden als eerste opgegeven worden bij deze voorziene zeespiegelstijgingen.

Laten we één gezamenlijk plan maken onder auspiciën van onze eigen Energie coöperatie, zodat niet uiteindelijk de revenuen naar individuen of externe financiële partijen gaan. Zoals bijvoorbeeld in de Wieringermeer, waar Vattenfall en Google niet eens, maar een Japanse investeringsmaatschappij er met de winst vandoor gaat. We kunnen dit ( nog) voorkomen, mits de politieke wil er eindelijk komt.

De energierekening niet verder laten oplopen en de mensen met de kleine portemonnee en de slecht geïsoleerde huizen helpen. Maar dan moeten we het heft wel in eigen hand nemen. En we doen het ook voor het milieu toch?

Volgende week volgt een schets hoe en wat TexelEnergie voor ons zou kunnen betekenen.


Frits Bakker,

Het Doolhof.