Beeldspraak om aan te geven dat het groeiend tekort op de arbeidsmarkt een gezamenlijk probleem is en niet enkel van de bedrijven die er last hebben.
Beeldspraak om aan te geven dat het groeiend tekort op de arbeidsmarkt een gezamenlijk probleem is en niet enkel van de bedrijven die er last hebben. Foto: Jeroen van Hattum

“Personeelstekort Texel groot probleem”

Algemeen

Texel moet als de bliksem aan de slag gaan met de vraag hoe het werk dat nu op het eiland verricht wordt in de toekomst ook gedaan kan blijven worden.

Dat was de boodschap die bezoekers van de algemene ledenvergadering van Texels ondernemersplatform TOP woensdagavond meekregen. Daar werd uiteen gezet dat binnen nu en acht jaar één op de drie van de huidige beroepsbevolking op het eiland met pensioen gaat. Dat gebeurt tegen een achtergrond van vergrijzing en ontgroening van de bevolking, waardoor het erg lastig kan worden nieuwe werknemers voor diverse sectoren te vinden als er niet bijtijds wordt nagedacht over oplossingen.

De boodschap werd gebracht door Bart Götte, toekomststrateeg en hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was in februari al eens op het eiland te waarschuwen dat het personeelstekort op het eiland catastrofale vormen gaat krijgen als er niets gebeurt. Dat w..