Opvang Oekraïnse vluchtelingen op Texel is van start gegaan

De eerste groep Oekraïense vluchtelingen heeft maandag z’n intrek genomen in de hotelboot in Oudeschild. Dat meldde de gemeente gisteren. Het gaat om 30 personen. Eerder werd verwacht dat afgelopen vrijdag de eerste zouden komen. 


De vluchtelingen uit het oorlogsgebied komen in ploegen naar Texel. In de 111 kamers aan boord van de hotelboot die de afgelopen week in gereedheid is gebracht voor bewoning is plaats voor circa 230 mensen. 

De kosten worden nu nog betaald door de gemeente Texel. Als voorschot aan het Rijk, uitgangspunt is dat de overheid alle kosten vergoedt. Wat niet wegneemt dat van alle kanten de helpende hand wordt toegestoken voor een extraatje. Boekingsbureau Texelduinen zorgt bijvoorbeeld dat er op elke kamer een welkomstpakketje klaarstaat.

Het Texelse softwarebedrijf Bookzo stelt kosteloos een inchecksysteem beschikbaar. Van der Linde stelt fietsen beschikbaar, vrijwilligers staan klaar om hen daarbij te begeleiden en, indien nodig, fietsles te geven. Overigens zijn meer vrijwilligers van harte welkom. Ze kunnen zich aanmelden via de website Texel Spreekt. 

De vluchtelingen kunnen ook gratis gebruik maken van de Texelhopper en meerdere Texelse bedrijven en leveranciers geven korting. "Iedereen denkt en doet mee. De medewerking is top!”, meldt kwartiermaker Jan Passman.

Op Resort De Koog (voorheen De Driehoek) verblijft al een aantal gezinnen. Het park heeft tien chalets aangeboden voor de opvang van mensen uit Oekraïne. Daarvan waren er donderdag een stuk of vier in gebruik. Meer op pagina 2.