Waddenmars om te praten over toekomst van Waddengebied

Jongeren van 18 tot 27 jaar kunnen van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni meedoen aan een Waddenmars waarin de deelnemers gezamenlijk tot een manifest over het waddengebied komen.

De Waddenmars wordt gehouden in aanloop naar de veertiende internationale conferentie over het Waddengebied (met Nederland, Duitsland en Denemarken) die van 28 november tot 1 december in het Duitse Wilhelmshaven wordt gehouden. De drie landen praten daar over de toekomst van de wadden. Er worden voor de mars drie routes gelopen, waarvan er één vertrekt uit Den Helder.


Onderweg doen de deelnemers mee aan een aantal opdrachten en uitdagingen, zodat ze het waddengebied letterlijk tot zich kunnen nemen. "Alle zintuigen komen aan bod." Tegelijkertijd wordt er volgens het Programma naar een Rijke Waddenzee' (een netwerkorganisatie die overal en nergens is en zich bezighoudt met de Waddenzee) gesproken over de toekomst. "Dan gaat het over de toekomst van het wad in relatie tot de balans tussen ecologie en economie én over de nalatenschap van het wad voor volgende generaties."


De deelnemers aan de Waddenmars komen zondag 26 juni aan op de Waddendijk bij Moddergat waar gezamenlijk wordt gewerkt aan een manifest over het waddengebied. Daarin komt te staan hoe de deelnemers over de wadden denken en wat zij belangrijk vinden. Dat opstellen gebeurt met behulp van experts en een kunstenaar. 


Het manifest wordt uiteindelijk overhandigd aan Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof. Na de mars volgt eind augustus/begin september ook nog een jongerenconferentie over de Waddenzee in Duitsland. Belangstellenden kunnen zich tot 1 mei aanmelden via www.rijkewaddenzee.nl. Er is plek voor in totaal dertig jongeren.