Toezicht gemeente tijdelijk op laag pitje

Toezichthouders van de gemeente houden momenteel niet actief preventief toezicht op ontwikkelingen in de openbare ruimte op Texel.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van GroenLinks. De partij stelde vragen over het uitvoeringsprogramma van Vergunningen, Toezicht en Handhaving waarin vermeld staat dat 'het gebiedstoezicht in 2022 in ieder geval tijdelijk een lagere prioriteit krijgt in verband met het geraamde uren tekort.'  


Uit een toelichting van burgemeester en wethouders blijkt het te gaan om toezicht dat gehouden wordt als toezichthouders lopend, fietsend dan wel rijdend het eiland opgaan om te kijken of ergens vreemde of oneigenlijke zaken plaatsvinden. Dat zal volgens het college in ieder geval in het eerste half jaar van 2022 niet plaatsvinden. "Dit betekent dat de toezichthouders zich niet actief over het eiland zullen begeven om preventief toezicht te houden." Het zogeheten meldingsgerichte toezicht blijft volgens het college wel. Dat is toezicht dat plaatsvindt naar aanleiding van een binnengekomen melding. "Dat is derhalve een vorm van reactief toezicht."


Het college verwacht dat het gebiedstoezicht in de tweede helft van 2022 weer intensiever kan worden opgepakt. Dat is afhankelijk van het budget dat beschikbaar is gesteld voor het Toeristisch Toekomstplan en de ontwikkelingen rond de Omgevingswet die nu naar verwachting op 1 januari 2023 van kracht gaat worden. Bij het Toeristisch Toekomstplan gaat het om de handhaving van de meldingsplicht voor logies- en ontbijt die in het najaar van start gaat en waarvoor momenteel een strategie wordt ontwikkeld.  De gemeente heeft voor die handhaving extra geld beschikbaar gesteld (voor 2022 en 2023). Zodra duidelijk is of daar mogelijk geld overblijft, kan dat volgens het college worden extra ingezet voor extra handhavingscapaciteit.