Discussie toekomst

reumavereniging


Reumapatiëntenvereniging Texel spreekt binnenkort tijdens de algemene ledenvergadering over de toekomst van de vereniging.

ReumaNederland (voorheen het Reumafonds) werkt momenteel aan landelijke veranderingen binnen de lokale reumapatiëntenverenigingen en het is de vraag in hoeverre Reumapatiëntenvereniging Texel daarin mee wil gaan.

Centrale vraag in de discussie is of een reumapatiëntenvereniging een sociale vereniging moet zijn. ReumaNederland vindt van niet, Reumapatiëntenvereniging Texel vindt van wel. Volgens het bestuur van de Reumapatiëntenvereniging is dat juist één van de doelstellingen en belangen van de vereniging. "Als je elkaar kent, praat het makkelijker en is hulp vragen ook makkelijker."

ReumaNederland wil vanaf 2024 werken met regioteams, maar die gaan volgens Reumapatiëntenvereniging Texel niet op Texel werken. "Texel is qua sociaal netwerk óók wat de hulpverlening aan onze doelgroep betreft een uitzondering op de ‘overkant’. Hier is het ons-kent-ons heel belangrijk. De lijnen zijn in de meeste gevallen kort."

Het heeft binnen de vereniging  geleid tot de vraag of Reumapatiëntenvereniging Texel zichzelf zou moeten opheffen of mogelijk zelfstandig moet doorgaan. Het bestuur van de reumapatiëntenvereniging heeft een voorkeur voor doorgaan als zelfstandige vereniging. De beslissing daarover ligt bij de leden tijdens de algemene ledenvergadering.

Volgens het bestuur heeft het financiële consequenties als Reumapatiëntenvereniging Texel een zelfstandige vereniging wordt. De jaarlijkse ledenbijdrage van €20,- gaat dan per 1 januari 2024 omhoog naar €30,-per jaar wat bij sommige ziektekostenverzekeringen te declareren is, maar dat ligt aan de (aanvullende) verzekering. De vereniging zal dan ook actiever aan donaties moeten gaan werken en actiever zelf nieuwe leden werven.