Afbeelding
Foto: Achief Texelse Courant

De kant langs

Informateurs


Corry Heijne en Jan Beijert zijn door de gemeenteraad aangesteld als informateurs, om te onderzoeken welke coalities(s) kansrijk zijn en waarom. Een kijkje achter de schermen.


“Nou Jan, daar zitten we dan. Hebben we ons mooi voor het karretje laten spannen.”

“Zeg dat wel Corry. Voorlopig is het gedaan met onze rust. Dat ze jóu gekozen hebben snap ik wel. Jij hebt politieke ervaring.”

“Ho, ho Jan. Dat vrouwencollege waar ik in zat is inmiddels wel twintig jaar geleden hoor. Wat ze sindsdien allemaal uitspoken in de raadhuis mag Joost weten. Ik moest er laatst zijn. Bleek die vesting op de Groeneplaats er helemaal niet meer te staan. Het duurde even voor ik door had dat ik aan de Emmalaan moest zijn.”

“Tja Corry, je kunt zomaar de weg kwijt zijn. Hoe zouden ze bij mij terecht zijn gekomen? De politiek volg ik alleen van grote afstand. Met dat creatief boekhouden van de gemeente heb ik het als accountant nooit gehad. Als voorzitter van het Texelfonds hadden wij, bewust, geen enkele binding met de politiek.”

“Jan, het komt vast doordat je zo mooi kunt zingen. Van jullie koor a’Capabel kon ik zó genieten. Als dirigent denken ze vast dat je de gemeenteraad tot een gelijkgestemd koor kunt kneden.”

“Daar zeg je wat Corry. Ik denk dat ik weet hoe we het gaan aanpakken. We laten die gemeenteraadsleden samen allerlei opdrachten doen, dan merken we snel genoeg welke politici bij elkaar passen.”

“Ah, Waanzin voor de gemeenteraad. Dat klinkt vertrouwd.”

“We beginnen met een sportieve warming up: de Kringloop. Startpunt is de oude Dorcaswinkel aan de Abbewaal, de finish bij de nieuwe aan de Maricoweg. Ze sjouwen al lopend tweedehands spullen mee, die vrijwilligers kunnen wel wat hulp gebruiken. Steken ze meteen wat op over hergebruik van materialen.”

“Goed plan Jan. Daar zit iets van Duurzaamheid in. Een belangrijk thema met deze verkiezingen. We moeten Poetin buitenspel zetten, van het gas af. Daarvoor weet ik een tweede opdracht: bedenk een methode om op Texel op de minst bezwaarlijke wijze zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken.”

“Briljant Corry. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Die Oekraïnse vluchtelingen zijn super gemotiveerd om Poetin een loer te draaien. Elk raadslid neemt er eentje in huis. Krijgen die gelijk een spoedcursus inburgering.

“Doen we Jan. Weet je wat ook een belangrijk thema is: Huisvesting. Er is een schreeuwend tekort aan woningen. Daar moet deze raad grondig mee aan de slag.”

“Een mooi onderwerp voor een partijtje teambuilding Corry. We geven ze opdracht om met elkaar een plan te maken om binnen vier jaar alle woningzoekenden die nu op de wachtlijst aan een huis te helpen.”

“Maar Jan, leer mij die politici kennen. Dat worden alleen maar loze beloften. Het moet SMART.”

“Die toonsoort ken ik niet Corry.”

“Nee, Jan. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.”

“Ah, een afkorting, net als TESO. Dan zal het wel goed zitten.”

“Over de boot gesproken Jan. Daar komen véél te veel toeristen mee naar Texel.”

“Je hebt gelijk Corry. Een mooie opdracht voor de finale. De coalitie die een waterdichte methode bedenkt om het toerisme te bevriezen, is spekkoper.”

“Heb je alles in het rapport genoteerd Jan? Een mooie strik er omheen, dan kunnen we het advies aanbieden aan de raad. Kunnen wij weer lekker van ons pensioen gaan genieten.”


Gerard