Lisette Rijk-de Vries in haar Winkel LOOF aan de Binnenburg.
Lisette Rijk-de Vries in haar Winkel LOOF aan de Binnenburg.

De natuur is één grote inspiratiebron

Vertel iets over jezelf en je achtergrond

Ik ben dus Lisette, bijna 28 lentes jong en samen met mijn man Allard en onze hond woon ik in De Cocksdorp. Ik ben opgegroeid in Slootdorp, een klein dorpje in de kop van Noord-Holland. Een aantal jaar geleden heb ik het roer omgegooid en ben ik met mijn hele hebben en houden op de bonnefooi naar Texel gekomen. Ik ben niet vies van een nieuwe uitdaging in het leven en had bedacht dat ik op Texel "opnieuw" wilde beginnen. Daar ging ik dan met mijn weekendtas in m’n ene hand en mijn hond in de andere hand, op naar een nieuw avontuur. De puzzelstukjes leken op z’n plek te vallen, een baan was zo geregeld, ik kon dezelfde dag nog beginnen. In De Cocksdorp kon ik bij iemand een zolder kamertje huren waar ik samen met mijn hond welkom was, niet ideaal. Maar hé, ik had een dak boven m’n hoofd! Ik hou van gezelligheid en ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, dus daar ging ik, op naar de kroeg. En zo geschiedde, ondertussen zijn we bijna zes jaar verder.


Je bent (opgeleid als) styliste. Wat is het mooie/bijzondere aan dat vak?

Overal waar je komt proef je een andere sfeer. Elk pand, elke ruimte en elke locatie is weer anders. Het mooie vind ik om voor het totaalplaatje te gaan, de binnenkant moet kloppen met de buitenkant en dan moet dat totaalplaatje ook nog kloppen met de bewoners of het bedrijf. Ik zeg altijd dat het binnen stappen van een ruimte moet voelen als het aan trekken van je jas. Als dat gevoel er is, dan heb ik m’n werk met passie uitgevoerd.


Stilzitten is niet haar ding, een bezige bij

Vertel eens over je winkel LOOF Texel

Dat is dus mijn jas! Elke dag als ik de drempel over stap zit die jas me als gegoten. Een winkel waar we de laatste trends op het gebied van wonen, mode en het buitenleven met elkaar combineren. Maar ook voor een origineel cadeau ben je bij ons aan het juiste adres! Wij hebben verschillende cadeau artikelen van merken zoals Zoedt en 100% LEUK. Sinds kort verkopen wij ook de producten van het hippe lifestyle merk The Gift Label die bekend staan om hun vrolijke etiketten met leuke teksten. Kortom een eigentijdse winkel waar zowel de Tesselaar als de toerist blij van wordt!

Wat betekent de natuur voor jou?

De natuur is één grote inspiratiebron, met al haar wonderlijke kleuren en robuuste materialen inspireert ze mij elke dag. Als ik nieuwe plannen heb maar er niet helemaal uit kom, stap ik in de auto of pak ik de benenwagen en ga ik "effies om een rondje". Het triggert iets in mij en bij thuiskomst zit ik weer vol met nieuwe ideeën en kan mijn creativiteit zijn weg weer vinden.


Wat doe je graag in je vrije tijd

Ik trek er graag op uit! Stilzitten is niet mijn ding, ik ben een bezige bij. Door dat ik de winkel in mijn eentje draai is mijn vrije tijd beperkt. Maar als ik dan vrij ben dan neem ik het er ook graag van! Dagjes weg met mijn man of vrienden staat toch wel bovenaan mijn lijstje, wat of waar dat maakt niet uit, als het maar niet te dichtbij huis is, haha, ik krijg daar altijd zo’n heerlijk vakantie gevoel van! Na zo’n dag ben ik er ook weer helemaal.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Mijn man was altijd een uur van huis als hij voor een pak suiker naar de Plus moest, dat vond ik in het begin maar raar. Tot dat ik een tijdje in het dorp woonde en zelf ook steeds langer weg bleef bij het halen van een kleine boodschap. Je komt altijd wel een bekende, of twee tegen waar je even een praatje mee maakt. Ja die Durpers mag ik graag! En de overige Tesselaars zijn ook wel oké hoor, haha.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Daar kunnen we lang en breed over discussiëren maar onder aan de streep betaalt de toerist toch echt mijn boterham. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk twee kanten heeft! En laten we wel wezen, we willen er toch allemaal een slaatje uit slaan? Alleen denk ik dat sommige mensen daar een beetje in doorgeslagen zijn. Tegenwoordig moet alles maar groter en luxer, ik denk dat we daardoor een ander soort toerisme aantrekken als een aantal jaar geleden toen de mens nog tevreden was met een stapelbed voor hun kroost. Maar goed, ik ben maar import hé.


Wat is voor jou het mooie aan het eiland?

Het totaalplaatje! Wanneer ik de boot afrij kom ik thuis. De diversiteit aan natuur waar we doorheen rijden vanaf de boot tot aan ons huis, met als eindpunt het licht van de vuurtoren! De bakker die standaard weet wat ik kom halen, de kapper die mijn hele levensverhaal kent en alle mensen waar ik een praatje mee maak in de supermarkt. Dat echte ons kent ons gevoel op elke hoek van de straat, maar ook het ‘alleen op de wereld’ gevoel als ik met mijn hond door de duinen loop.


Als er iets is dat je zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

De wegen! De afgelopen jaren zijn veel wegen van 80 km per uur naar 60 km per uur gegaan. Nu vind ik die snelheid nog niet eens het probleem, oké tenzij het seizoen begint want dan zullen we allemaal met 40 km per uur achter een toerist aan rijden, maar dat geheel ter zijde.. De plek op de weg is er bij sommige bestuurders niet duidelijker op geworden.


En wat moet op Texel hetzelfde blijven?

De diversiteit aan winkels, horeca en de cultuursector. We hebben zo veel om trots op te zijn! Soms hangen wij wel eens een dagje de toerist uit op ons eigen eiland. Een rondje op de solex, met de garnalenkotter mee of die eeuwenoude film bij het juttersmuseum bekijken. Het blijft leuk, stuk voor stuk! Soms moet je even je "toeristen bril" op zetten om het eiland van een andere kant te bekijken en te kunnen zien en waarderen wat we allemaal hebben.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dat is in mijn ogen toch wel de gemeente Texel met hun plantsoenendienst. Alle openbare ruimtes en plantsoenen zien er altijd uit om door een ringetje te halen! Waar ik vandaan kom stond het onkruid nog net niet tot aan je dakgoot en werden bermen nooit gemaaid. Dan is het op Texel echt een verademing dat ons eiland er altijd zo netjes en verzorgd uit ziet!


Wie zie je graag in de volgende aflevering?

Erwin Goënga. Hij is eigenaar van de Plus en samen met Lyanne Hooijschuur heeft hij vorig jaar het Quelderhuys geopend en zullen ze dit jaar een nieuwe souvenirwinkel openen. Tijdens de lockdown hebben ze mij een baan aangeboden en heb ik tijdelijk bij de Plus gewerkt, ik ben benieuwd naar zijn verhaal.