Nan Molenaar met zijn nieuwe woning die volledig in de eigen energiebehoefte voorziet.
Nan Molenaar met zijn nieuwe woning die volledig in de eigen energiebehoefte voorziet. Foto: Gerard Timmerman

Duurzaam wonen aan Hogeberg

Je hoort veel over energieneutraal bouwen. Iemand die dat in de praktijk heeft gebracht is Nan Molenaar. In het nieuwe huis aan de Schilderweg waarin hij met echtgenote Joke woont heeft hij de modernste technieken op gebied van duurzaamheid verwerkt.

Buiten is het nog guur, binnen voelt is het aangenaam warm. “We zijn wat ouder, dus houden van een beetje warmte”, vertelt Nan (81) aan de keukentafel. Joke, een paar jaar jonger, zit gezellig met dochter Petra in de behaaglijke serre. Net als de rest van het huis zwaar geïsoleerd en screens tegen de zon. Als de temperatuur het toelaat kunnen de tuindeuren open.

Ze brengen veel tijd door in de serre, die adembenemend uitzicht biedt op de Hogeberg. Ruim genoeg voor een biljart van caféformaat, waarop Nan geregeld een partijtje speelt met zijn vrienden. De voeten aangenaam verwarmd door vloerverwarming. Een royale huiskamer, keuken en beneden ook een slaapkamer met badkamer. Boven ook een ruime slaapkamer, badkamer en een zitgedeelte, waar ook logés kunnen slapen.

Een mooi stekje, dat ze ruim vier jaar geleden kochten. Daarvoor woonden ze in Het Noorden, in de woonstolp Oostzicht. “Dat werd ons te groot, dit ligt op een prachtplek, dicht bij Den Burg.” In plaats van verbouwen van het bestaande huis, kozen ze voor nieuwbouw. “Het oude huis was ontzettend slecht geïsoleerd. Dat lijd je aan “spleetverlies” en ben je aan het stoken voor de vogels.”

Over toen hij zich bij de gemeente meldde voor een aanvraag voor nieuwbouw. "Jan Broekmans van de gemeente dacht echt goed mee. Maar de gemeente  stelde wel de eis om energieneutraal te bouwen." Geen aardgas dus. Met het ontwerp van architectenbureau Veeger stapte Nan naar Aannemersbedrijf Vlaar, dat voor hem in 2014 ook Oostzicht had gebouwd. “Dat was goed geïsoleerd, maar nu zijn de normen alweer een stuk hoger. Er gaat nagenoeg geen warmte verloren.” Bureau Kuip deed de berekeningen voor de isolatieschil.

Nan komt zelf uit de installatiebranche, wist wat hij wilde en heeft daarna het installatiewerk samen met kleinzoon Bas in eigen beheer aangelegd. “Van de warmtepomp en de riolering tot de drainage. Voor we met de bouw begonnen, hebben we alles goed op een rijtje gezet. Door goed samen te werken kun je een heel eind komen.”

Voor verwarming koos hij voor een aardwarmtepomp. “In aanschaf duurder dan een luchtwarmtepomp, maar veel duurzamer. Het zout in de lucht hier tast de luchtwarmtepomp aan.” Hij liet een gat boren van 172 meter diep. Dat is voldoende, maar zekerheidshalve en doordat de kosten meevielen, liet hij meteen een tweede boren. “Ze kwamen ’s morgens, ’s avonds waren ze alweer weg!”

Dit huis is gebouwd voor de toekomst

Op het dak liggen 36 zonnepanelen, die onder meer de stroom leveren waarmee de circulatiepomp de warmte naar boven haalt. Een warmtewisselaar en andere technische voorzieningen zorgen voor de omzetting tot kamertemperatuur en voor warm tapwater. In de zomer, als het huis niet verwarmd hoeft, schakelt de warmtepomp uit. Het warme tapwater komt dan uit de boiler, gevoed met stroom uit de zonnepanelen. In de keuken zit nog een kleiner boiler.

Het huis is gebouwd voor de toekomst. “We produceren meer stroom dan we gebruiken, maar doordat we het zelf opwekken, meer dan dat we verbruiken, betalen we daar geen cent voor. Zo laten we in de toekomst iets moois na voor de generatie die hier na ons komt wonen.”

De zonnepanelen produceren genoeg om ook energie te leveren voor het appartement boven de garage. Daarin woonde, met toestemming van de gemeente, tijdelijk kleinzoon Bas, die Nan hielp bij het installatiewerk. Bas werkt en woont inmiddels elders in het land, nu staat het leeg. Nan hoopt dat de gemeente er in toestemt dat hij de woning mag splitsen en een deel verhuren aan een Texelse woningzoekende. “Er is immers een groot tekort aan woonruimte.”

De energieke tachtiger heeft nog meer plannen. Wijzend op een robuuste pergola. “Daar kunnen heel wat zonnepanelen op. Wij zouden daar graag in investeren en zo energie opwekken voor anderen en voor de elektrische auto.” Regenwater verzamelt hij in een ondergronds bassin van 40.000 liter. “Daarmee kan ik de tuin besproeien.”

Het advies dat Nan meegeeft aan Texelaars die hun huis willen verduurzamen: “Laat je heel goed informeren. Het gaat vaak om behoorlijke bedragen en je kunt je geld maar één keer uitgeven. Zo kun je slimme keuzes maken. Ga na hoeveel onderhoud alles kost en begin altijd met goede isolatie. Daarmee zorg je dat de warmte niet naar buiten kan. En zoek betrouwbare partners. “Zelf houden we het graag op Texel, zodat we direct contact kunnen hebben.” Wie vragen heeft, dient hij graag van advies. Nan zegt veel dank te zijn verschuldigd aan de bedrijven die meewerkten aan de bouw, een indrukwekkende lijst (zie pag. 11).


Gerard Timmerman