Burgemeester Michiel Uitenhoog knipt het lint door van het nieuwe Hanenhuus op Golfbaan De Texelse.
Burgemeester Michiel Uitenhoog knipt het lint door van het nieuwe Hanenhuus op Golfbaan De Texelse. Foto: Gerard Timmerman

Nieuw clubhuis op gerenoveerde golfbaan

"Landmark van Texel" en "Als golfer moet je ten minste één  keer in je leven op De Texelse hebben gespeeld". Complimenten over het nieuwe clubhuis van de golfbaan die woensdag werd geopend en de renovatie van de golfbaan. 


Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat kosten noch moeite zijn gespaard om van het nieuwe Hanenhuus op de golfbaan wat bijzonders te maken. Een royaal en luxe centrum waar golfers elkaar kunnen treffen. Vanuit het clubhuis kunnen bezoekers genieten van het uitzicht over de golfbaan en omgeving. Royaal en comfortabel, maar ook met oog voor details. En duurzaam. Geen gas, maar zonnepanelen leveren de energie. Naast de 2400 drijvende panelen op de (eerste)waterberging komen er op de tweede waterberging nog eens 1100. "Een mooiste stap richting verdere verduurzaming van het eiland", zei Krim-directeur Iwan Groothuis bij de opening van het clubhuis. 

Nadat begin september werd gestart met de sloop van het oude clubgebouw, gingen grondwerkers, bouwers en aanverwante bedrijven aan de slag. In totaal waren er twintig Texelse bedrijven bij betrokken. Zoals Bouw 2020. Aannemer Arie Bruin memoreerde de korte lijnen en flexibele instelling van de betrokkenen, waarbij tijdens de bouw nog wel eens wat aanpassingen voorbij kwamen. Bruin legde ook een link met de bouw van twee andere projecten van De Krim: de Evenementenhal en Villapark De Koog. "Opgeteld €26 miljoen. Dat doen we toch wel als Texelaars." Groothuis over de betrokkenheid van Texelse bedrijven. "Wij als Krim vinden dat echt een meerwaarde. We kennen elkaar goed en hebben begrip voor zaken die net niet of geheel niet volgens planning lopen en zorgen dan met elkaar voor een passende oplossing."

Groothuis had ook een compliment voor de gemeente. "Daar zit een aantal mensen die ons hebben geholpen met een flexibele blik, binnen de grenzen van het mogelijke."

Het resultaat mag er zijn. Een luxueus clubgebouw gerund door Anita Hiemstra. Voorzien van alle denkbare gemakken en faciliteiten. Een ruime keuken die volop ruimte biedt voor de culinaire ambitie van het team van chefkok Dennis Witte. Groothuis maakte er geen geheim van te hopen dat ook niet-golfers het restaurant weten te vinden. Overigens ook welkom om een partijtje te golfen. "Geruite broek is niet nodig, we zijn een heel diverse en laagdrempelige club met leden vanuit alle geledingen van de samenleving." De Texelse telt 475 leden, van wie de helft Texelaars. 

Voorbij de statige entree is de vernieuwde en uitgebreide golfshop met de ontvangstbalie. Luxe en kwaliteit ook in het souterrain. Daar zijn meerdere kleedkamers, compleet met douches, sanitair, kluisjes en een ruime garage voor onder meer golfbuggy's en - voor wie minder goed ter been is - handycarts. 

Ook buiten is het nodige werk verzet. De par 3-baan langs de oprit beschikt over nieuwe holes en er zijn nieuwe duintjes gemaakt. Meest ingrijpend is de renovatie van de eerste negen holes. Dit oudste deel van de golfbaan is zodanig aangepast dat het karakter beter aansluit bij de tweede negen holes die enkele jaren geleden zijn aangelegd. Alles precies op tijd klaar voor de start van het nieuwe golfseizoen op 1 april. Het resultaat stemde ook Henk Weijschede, voorzitter van Golfclub De Texelse, tevreden. Hij roemde het gedurfde ontwerp van het clubhuis en noemde het een "landmark van Texel." Over de renovatie van het terrein: "Het is een fantastisch mooie baan geworden."