Gerbrand Poster sprak Annie Hin toe bij haar afscheid als raadslid.
Gerbrand Poster sprak Annie Hin toe bij haar afscheid als raadslid. Foto: Job Schepers

Mooie woorden voor vertrekkers

Lovende woorden voor de raadsleden die (voorlopig) voor het laatst in hun zetel zaten. Dinsdagavond werd afscheid genomen van de gemeenteraad. Woensdag werden hun opvolgers geïnstalleerd. Na jaren felle debatten, was het nu tijd voor dankbetuigingen.

Het is zoals het hoort op een dergelijke avond. Er wordt niet gesproken over missertjes of gemiste kansen. Een afscheidsavond wordt gevuld met superlatieven, dankbetuigingen en leuke anekdotes en dit was dinsdag niet anders toen er afscheid werd genomen van Annie Hin (Texel 2010), Ben Zegeren (CDA),  Jur Schuiringa (VVD), Cees Hooijschuur (Texels Belang), Henry Soyer (GroenLinks), Nils Lely (PvdA), William Witte (Texels Belang) en Peter van Sijp (VVD).


Voor Annie Hin en Peter van Sijp was het afscheid gepland en definitief. Texel 2010 naam geen deel aan de verkiezingen en verdwijnt zodoende uit de gemeenteraad. Texel 2010-oprichter Gerbrand Poster liet zijn voetbalavondje apart schieten om Annie - op deze informele avond werd er gewerkt met voornamen - toe te spreken. Een sneer na het verdwijnen van zijn partij liet hij niet schieten. "Annie treft geen blaam aan ondergang van Texel 2010. Zij heeft geprobeerd de boel bij elkaar te houden. De partij bestaat niet meer, maar Annie gelukkig nog wel." Ook de burgemeester had enkel lof voor de inwoonster van Den Burg die in 2002 wethouder werd in een 'vrouwencollege' en ook daarna een actieve rol bleef spelen in de lokale politiek. Hij typeerde Annie als "recht voor z’n raap, maar nooit persoonlijk vervelend."  Zelf gaf Hin aan dat ze de politiek vast gaat missen, maar dat ze dankbaar is voor wat het haar heeft gebracht. 


Peter van Sijp, die een Koninklijke onderscheiding kreeg opgespeld, wil later dit jaar een gooi doen naar een zetel bij provinciale staten. Hij sprak de aanwezigen dinsdag toe: "Je ziet een onderscheiding aankomen. Het is geen geheim dat je daar na twaalf jaar raadslid voor in aanmerking komt (hij was in totaal veertien jaar raadslid op Terschelling en Texel red.). Het is de magie van een onderscheiding, het verrast me wel. Zal ik het raadswerk gaan missen? Zeker. De afgelopen raadsperiodes zijn onderdeel geworden van mijn leven. Maar het is goed om niet te lang dit werk te doen. Ik wil graag nog wat meegeven aan de opvolgers: Heb oog voor het kleine, maar verlies u niet in details."


Ook Ben Zegeren nam afscheid, hij kwam in 2008 in de raad. Hoog tijd voor burgemeester Uitdehaag om een anekdote ten tijde van zijn aanstelling uit de kast te halen. "Je hebt toen uitgesproken dat je hoopte op een jonge burgemeester. Die zou ook zijn vrouw en kinderen meenemen. Ik kende je toen nog niet en vond het wel even spannend hoe ik die verwachting moest temperen." Met deze anekdote kreeg de burgemeester de lachers op zijn hand. Ben zelf moedigt mensen aan om stage te gaan lopen bij een politieke partij. "Ik heb er zoveel van geleerd en zoveel van gekregen. Ik heb een prachtige tijd gehad."

Sommige raadsleden zullen hopen op een terugkeer


De overige vertrekkers zullen actief blijven als commissielid en een aantal zal blijven hopen op een terugkeer in de raad. Zij zullen de coalitieonderhandelingen moeten afwachten. Als een partij in de coalitie terecht komt, komt de lijsttrekker als wethouder in het college, zodoende ontstaat er een plaats in de raad. Dit zou kunnen gelden voor Henry Soyer (dinsdag net als William Witte afwezig wegens ziekte), Jur Schuiringa, Nils Lely en in mindere mate voor Cees Hooijschuur en William Witte (zij hebben een wethouderskandidaat die niet op de lijst staat). 

Hooijschuur: Ik stond de vorige keer bewust op zeventien, maar heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Nu stond ik bewust op vier. Ik dacht: als ik geluk heb, kom ik erin, als ik pech heb niet. Ik heb er veel van geleerd." 

Schuiringa sprak de hoop uit dat zijn opvolgers in de raad voor een breed gedragen coalitieakkoord gaan dat niet in beton is gegoten. "We hebben het hier op Texel goed voor elkaar, dat hoor ik altijd van mensen die het eiland bezoeken. Ik ben daar heel dankbaar voor." 

Speciaal en emotioneel werd ook het moment van (tijdelijk) afscheid van Nils Lely die in de raad kwam toen Remko onverwacht wethouder werd en zelfs fractievoorzitter werd toen Dries Veltkamp kwam te overlijden. Nils werd lof toegezongen door partijgenoot Eric Hercules die dat toepasselijk deed met verwerkte Beatles-teksten. Henry Soyer (GroenLinks) werd door de burgemeester een vastbijter genoemd, wiens betrokkenheid met de leefomgeving ongekend is.