Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Uit de school geklapt

Nieuw leven

Mijn naam is Melanie Kaan en ik ben werkzaam bij kinderopvang Texel. Ik ben daar pedagogisch medewerker, zowel op peutergroepen als op de BSO.

Hoe werkt dat nou eigenlijk met kippen, eieren en kuikens? Dat kunnen we natuurlijk uitleggen aan kinderen. Maar hoe mooi is het dat we bij kinderopvang Texel de kinderen kunnen laten zien en ervaren hoe dat proces in z'n werk gaat. 


Op een zondag met collega Evelien op naar stichting knuffelkuiken in Bovenkarspel. Twee broedmachines opgehaald om twee dagen later het project te starten. We hebben eieren van allerlei kippenrassen. Acht dagen nadat de eieren in de broedmachine zijn gegaan gaan we samen met de kinderen de eitjes voor het eerst schouwen. We schijnen met een felle lamp op het ei om te kunnen zien of er iets groeit en beweegt in het ei. Bij ieder bevrucht ei klinkt er gejuich. We zijn in verwachting van 10 kuikens! Helaas is het groene ei niet bevrucht, we hoopten op een Dino... Nu nog 13 dagen wachten... precies op dag 21 verschijnen er kleine gaatjes in de eieren, spannend! Bij de eerste serieuze scheur in een ei wordt er een heuse tribune neergezet door de kinderen. Na anderhalf uur in spanning wachten en aanmoediging wordt daar het eerste kuiken geboren. Spontaan wordt er 'lang zal ze leven' gezongen. Welkom Truus!


Later die avond en nacht worden er nog acht kuikens geboren. De gezichten van de kinderen de volgende ochtend, onbetaalbaar!


Nu mogen we nog tien weken lang zorgen voor en knuffelen met onze lieve kuikens. Wie weet blijven ze daarna hier op het eiland en anders anders zoekt stichting knuffelkuiken een nieuw huisje voor ze. Wat fantastisch mooi om dit samen met de kinderen mee te maken.


Melanie Kaan, kinderopvang Texel