Afbeelding
Foto:

Domaines Barons de Rothschild


Nadat ik hier veel nieuwe en minder bekende wijngebieden besproken heb, wil ik deze keer een heel traditioneel gebied/wijnhuis onder de aandacht brengen en wel het Bordeaux-gebied en dan met name het overbekende huis Lafite. 


Iedere wijnliefhebber heeft wel eens van Château Lafite Rothschild gehoord of misschien zelfs een glas van dit wereldberoemde wijnhuis gedronken. Het huis geldt als de top van wat er op wijngebied te krijgen is. Dat geldt helaas ook voor de prijs die tegenwoordig voor een fles Lafite Rothschild moet worden betaald. De wijn heeft wereldwijd een grote naam opgebouwd en daarmee is de vraag ernaar steeds verder gestegen, terwijl de wijngaard niet groter wordt.

De familie Rothschild zag deze beperking op zich afkomen en in de loop van de zeventiger jaren van de vorige eeuw besloten zij nieuwe wijngaarden aan te kopen. Niet met de bedoeling daar Lafite Rothschild te gaan maken, maar wel om de enorme kennis die ze in de loop der tijd hadden opgedaan, te gaan inzetten op deze voor hen nieuwe wijngaarden. Al in 1962 heeft de familie het aangrenzende Château Duhart-Milon overgenomen, dit onder het mom buurman’s erf komt maar éénmaal te koop.

Vele jaren later werden diverse bedrijven overgenomen in de Bordeaux-streek, waaronder Château Rieussec in Sauternes en Château L’Evangile in Pomerol. Deze aanpak bleek erg succesvol en er werd besloten ook buiten de grenzen van het Bordeaux-gebied uit te breiden. In 1988 werd zelfs de oversteek naar Zuid-Amerika gewaagd alwaar het Chileense wijngoed Los Vascos te koop stond. Dit huis werd in de daaropvolgende jaren volledig tot ontwikkeling gebracht.

In 1999 viel het oog op het verwaarloosde, maar zeer veel belovende Domaine d’Aussieres in de Corbières, onderdeel van de Languedoc. Weer later volgde nog een overname in Argentinië en in 2008 werd zelfs een wijngaard in China aan de bezittingen toegevoegd.

Maar Baron Eric de Rothschild bleef de Bordeaux trouw en besloot met het opgedane vakmanschap van zijn Domaines de Rothschild-groep, tezamen goed voor 1.200 ha. aan wijngaarden, te benutten voor het maken van een serie klassieke hoogwaardige Bordeauxwijnen voor een, voor de gemiddelde consument, bereikbare prijs. Dit werd de Légende R-wijnen in diverse rode en een witte varianten. De R in de naam is natuurlijk een verwijzing naar de inmiddels legendarische reputatie van de naam Rothschild.

Om deze serie te ontwikkelen en verder uit te bouwen werd de ervaren wijnmaakster Diane Flamand aangetrokken. Zij kreeg de opdracht een aantal Bordeauxwijnen te ontwikkelen die de essentie van het herkomstgebied tot uitdrukking brengen. Wijnen die zowel voor dagelijkse consumptie als voor meer speciale gelegenheden geschikt zijn. Ze zijn niet te hout-gedomineerd en te intens, maar juist opvallend door hun evenwicht, elegantie en frisheid. De kenmerken waar Bordeaux wereldwijd beroemd om is.