Anneke Visser (midden/twee op de lijst van de PvdA) behaalde liefst 518 voorkeurstemmen bij de verkiezingen.
Anneke Visser (midden/twee op de lijst van de PvdA) behaalde liefst 518 voorkeurstemmen bij de verkiezingen. Foto: Jeroen van Hattum

Veel voorkeurstemmen voor kandidaten raad

Het hoogste aantal stemmen voor Remko van de Belt (PvdA), D66 met de hakken over de sloot in de raad en veel voorkeurstemmen voor anderen op de lijsten dan de lijsttrekker.

Dat zijn een aantal gegevens die naar voren komen uit de einduitslag van de raadsverkiezingen van woensdag 16 maart. Vanavond (dinsdag) wordt afscheid genomen van de oude raad en woensdagavond wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Die bestaat dan uit drie raadsleden van Texels Belang, drie raadsleden van de PvdA, drie van GroenLinks, twee van de de VVD, twee van het CDA, één van Hart voor Texel en één voor D66.


De laatste partij bleef met 381 stemmen onder de kiesdeler (494 stemmen), maar had er wel net voldoende om in de raad te kunnen komen. Lijsttrekker Astrid van de Wetering had in totaal 198 stemmen. Opmerkelijk, de nummer drie op de lijst - Sverre Eschweiler - kreeg 42 stemmen, één stem meer dan Pepijn Lijklema die tweede stond. Bij Hart voor Texel (709 stemmen in totaal) kreeg lijsttrekker Edo Kooiman 157 stemmen. Arnold Kaercher ('Kets') zat kort achter hem met 129 stemmen waarvan hij er 57 in De Koog had gekregen. Dat was een derde van het aantal stemmen dat in dorpshuis De Hof was uitgebracht. Dennis Vonk en Mirjam Pansier kregen ook veel stemmen bij Hart voor Texel (respectievelijk 81 en 73 stuks). 


Bij het CDA sleepte lijstrekker Niels Rutten 442 stemmen in de wacht, gevolgd door nummer twee Veronne Koot die er 102 kreeg. In totaal behaalde het CDA 799 stemmen op Texel. De VVD kreeg 1247 stemmen in totaal en dat waren er 15 te weinig om de derde zetel te behouden die de partij die afgelopen twaalf jaar in de raad heeft gehad. De druiven waren zuur, omdat de partij niet inleverde op het aantal stemmen ten opzichte van vier jaar geleden, maar door de stemverhoudingen wel net buiten de boot viel. Lijsttrekker Nick Ran was goed voor 411 stemmen en nummer twee op de lijst Albert Huisman kreeg er 113. Opmerkelijk was dat Isabel Boschma (vijfde) er ook 113 kreeg, Joren Bakker (elfde op de lijst)  kreeg liefst 161 voorkeurstemmen en Jan van Wijk (veertiende) deed het ook goed met 65 voorkeurstemmen.


Bij GroenLinks (1275) gingen er 394 stemmen naar lijstrekker Rikus Kieft en liefst 461 voorkeurstemmen naar Jacquelien Dros die vierde op de lijst stond. Zij komt daarmee op eigen kracht in de raad. Nummer twee Ferry Zegel kreeg 152 stemmen. Bij de PvdA gingen er 590 stemmen naar lijsttrekker Remko van de Belt en dat was het hoogste van allemaal. Hij werd op de voet gevolgd door Anneke Visser-Veltkamp met 518 voorkeurstemmen, ook goed voor een zetel op eigen kracht. De PvdA kreeg in totaal 1451 stemmen. Opmerkelijk; drie mensen stemden op Gijs van Dijk die zich recent terugtrok als lid van de Tweede Kamer en ook niet meer voor de raad beschikbaar was. Hij stond nog wel op het stembiljet, omdat dat niet meer gewijzigd kon worden. Bij Texels Belang (1553 stemmen in totaal) sleepte lijsttrekker Mariët van der Werf 481 stemmen in de wacht. Er gingen er 112 naar Cees Hoogerheide (tweede op de lijst) en 96 naar Fred Oosterhof die derde op de lijst stond. William Witte, met een vijfde plaats niet direct verkiesbaar voor de raad, kreeg 107 voorkeurstemmen. Veel stemmen waren er ook voor Alfons Kuip (zevende), Ruben Duinker (elfde) en Werner Dros (zeventiende): 88, 75 en 68 stuks. Er werden op Texel 7415 geldige stemmen uitgebracht, het opkomstpercentage was 65,5 procent.