Celina Groenendijk met puppy en 'dierenwinkelhond' Bello.
Celina Groenendijk met puppy en 'dierenwinkelhond' Bello. Foto: Jeroen van Hattum

Kans dierenwinkel meteen opgepakt

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?
Mijn naam is Celina Groenendijk en sinds 2016 ben ik woonachtig op Texel. Zelf ben ik geboren in Bodegraven en na zeven jaar zijn we verhuisd naar de grote stad Zoetermeer. Sinds 2016 ben ik bij mijn schoonmoeder op Texel gaan wonen. Omdat mijn huidige partner Bryan (of nou ja eigenlijk moet ik verloofde zeggen) niet van het eiland af wilde, moest ik toch mijn spullen pakken. Sinds maart vorig jaar hebben we een prachtig huisje gekocht in Den Burg waar we nu samenwonen met onze katten, vogels en puppy Bello. 



Wat voor werk doe je en heb je gedaan?
Dit is een leuke vraag! Ik ben ontzettend trots op mijn werk, want ik ben de eigenaresse van De Texelse Dierenwinkel aan de Vogelenzang 5 in Den Burg. En dat doe ik alweer twee jaar, de tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Voor de dierenwinkel heb ik heel eerlijk gezegd best wel wat baantjes gehad op Texel. Ik heb mijn baan bij vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn opgezegd en ik ben iets gaan zoeken op Texel. Zodat ik na school wel naar Texel móest. Van pannenkoeken bakken tot dierverzorging bij Texel Zoo. Uiteindelijk lag mijn interesse toch bij een eigen dierenwinkel. In 2020 kreeg ik de kans om een eigen winkel te openen en die heb ik met beide handen aangepakt. Tot op heden heb ik er geen spijt van gehad. 



Opgeven hebben we niet gedaan en kijk eens waar we staan

Vanwaar de keuze om met dieren te werken?

Goeie vraag, gek genoeg moest ik hier even over denken. Van jongs af aan ben ik al met dieren bezig geweest en dat is nooit anders geweest. Dat heb ik van mijn vader denk ik. Op het VMBO ben ik een opleiding gaan doen in planten- én dierenverzorging. Met alle geweld moest ik de dierenkant op, zodat ik zelfs een niveau lager ben gaan zitten. Anders moest ik diep in de boeken en kon ik niet met dieren werken. En dat kon natuurlijk niet haha. Na het VMBO ben ik doorgegaan naar het MBO. Hier heb ik niveau 3 en niveau 4 afgerond in de dierenverzorging/management. En daar heb ik echt veel geleerd. De interesse voor dieren is nooit meer weggegaan en is alleen maar gegroeid.

Een aantal jaar geleden had ik niet zo veel met vogels, maar toen ik bij vogelpark Avifauna terecht kwam is dit compleet omgeslagen. De liefde is nu zelfs zo groot dat ik recent bent geslaagd voor het keurmerk houders van vogels. Dit houdt in dat we vogels mogen gaan verkopen in de winkel. Dit mag namelijk niet zomaar. Hiervoor moet je terug naar schoolbanken en twee examens afleggen. Met een mooie 8,1 hebben we deze mooi binnengesleept! Binnenkort zijn er dus vogels te verkrijgen bij ons. Hoe tof is dat!



Wat doe je zoal in je vrije tijd op Texel?
Om heel eerlijk te zijn, heb ik niet zoveel vrije tijd met een goed lopende winkel. Als de winkel gesloten is, bezorg ik ook de online klantenbestellingen. Deze service bieden we gratis aan, zodat er na sluitingstijd nog geshopt kan worden. Ik heb aan mijn zijde twee fantastische collega’s, waar ik echt niet meer zonder kan. Hierdoor is er wel meer vrije tijd ontstaan. Sinds een paar maanden hebben we een puppy genaamd Bello (of zoals veel mensen zeggen; de dierenwinkelhond) en hier zijn we veel mee op pad. Het liefste zou ik ook elke week naar een dierentuin gaan. Maar op de bank liggen en tv kijken, vind ik eigenlijk ook geen straf. 



Hoe ervaar je de mensen op Texel?
Ik moest ontzettend wennen toen ik hier kwam wonen. Van een stad naar een eiland/dorp is een grote verandering in positieve zin. In een stad zeiden we elkaar niet zo veel gedag en hier echt ontzettend veel! Ik moet soms wel lachen, als we een rondje lopen met Bello, ken ik soms al meer mensen dan Bryan! Zoiets kleins, maar zo leuk. 



Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is?
De natuur! Die is prachtig, hiervan kan ik echt wel genieten. 



Wat zou er op Texel anders mogen?

Dit vind ik een lastige vraag. Tuurlijk zijn er bepaalde dingen die we graag anders zien. Maar in grote lijnen is Texel prima voor mij. 


Hoe heb je de coronatijd beleefd?
Als een erg gekke en toch ook wel zware tijd. In maart 2020 heb ik de dierenwinkel geopend en drie weken later moest iedereen ‘’binnen’’ blijven zo luidde het advies. Na drie goeie weken, loopt er ineens niemand meer over straat. Dat was erg zwaar en aanpoten. We moesten er toch het beste van maken. Want opgeven doen we niet. En kijk eens waar we nu staan? Ik ben er erg trots op!



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik ben er blij mee om eerlijk te zijn, we hebben extra aanloop in de winkel. Dus dat is nooit verkeerd. De mensen zijn op vakantie en ze zijn vrolijk. Wat willen we nog meer? 



Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop dat ik dan nog steeds de dierenwinkel heb aan de Vogelenzang. Het is een prachtige locatie met veel potentie. Ik heb nog vele plannen met de winkel en ik hoop die snel te realiseren. Momenteel ben ik 30 weken zwanger van een klein wondertje. Ik kan niet wachten hem te zien opgroeien en hem mee te nemen naar de winkel. Ik zou het fantastisch vinden als het een familiebedrijf wordt. 



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dat zijn een hele hoop mensen. Maar wie er voor mij uitspringen, zijn mijn collega’s en familieleden. Die mij voor en achter de schermen helpen tijdens mijn zwangerschap. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. 



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

 Ik zou het leuk vinden om Lisette Rijk-de Vries hiervoor uit te nodigen! Ze heeft sinds vorige jaar een gezellig winkeltje LOOF en ben benieuwd naar haar verhaal.