De hotelboot in aantocht.
De hotelboot in aantocht. Foto: Inter Visual Studio

Bed, voeding en sanitair voor

opgevangen Oekraïners

Onder de nodige belangstelling kwam de hotelboot voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne woensdagmiddag aan in de haven van Oudeschild.

Naar verwachting arriveren volgende week de eerste vluchtelingen die in de hotelboot worden opgevangen. Volgens de gemeente, verantwoordelijk voor de opvang, krijgen de mensen uit Oekraïne een bed, voeding, en toilet- en wasgelegenheid. De gemeente is ook verantwoordelijk voor de gezondheidszorg.


Vooralsnog zijn er volgens de gemeente overdag nog geen activiteiten georganiseerd, maar daar wordt wel aan gewerkt. Bedoeling is dat de Oekraïners op Texel een veilig en prettig onderkomen kunnen krijgen met aandacht voor onder meer (mentaal) welzijn en vrijetijdsbesteding. Voor kinderen geldt een streven om hen binnen drie maanden na opvang weer naar school te laten gaan. De kinderen zijn leerplichtig zolang ze minderjarig zijn.


Op de site van de gemeente is te lezen dat mensen uit Oekraïne in Nederland mogen werken. Dat kan op basis van twee soorten werkgeversvergunningen: een tewerkstellingsvergunning en de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid. “De eerste vergunning moet de werkgever aanvragen bij het UWV en geldt als er minder dan drie maanden in Nederland wordt gewerkt. De tweede moet zelf aangevraagd worden als er langer dan drie maanden in Nederland wordt gewerkt.” Als werk via een uitzendbureau wordt geregeld, moet het uitzendbureau de werkvergunning aanvragen.


Volgens informatie op de site van de gemeente kunnen Oekraïners niet zomaar een bankrekening openen in Nederland. "Alle Nederlandse banken stellen als voorwaarde dat mensen uit Oekraïne in Nederland wonen en staan ingeschreven bij een gemeente. Ook moeten zij een Nederlands identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning hebben. Als zij niet ingeschreven staan in een gemeente of geen geldig identiteitsbewijs hebben, kunnen zij geen Nederlandse bankrekening openen."


Inwoners uit Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum. "Zij kunnen hier 90 dagen visumvrij verblijven. Het wordt nu mogelijk om een visum kort verblijf of de vrije termijn te verlengen tot maximaal 180 dagen. Ook is afgesproken dat mensen uit Oekraïne die de maximale termijnen overschrijden, hier in verband met de huidige situatie, geen problemen van ondervinden. Meer informatie hierover staat op de website van IND. Mensen uit Oekraïne hoeven hierdoor geen asiel aan te vragen. Voordelen hiervan zijn dat zij waarschijnlijk al op een goede plek verblijven en kunnen kijken hoe de situatie in de Oekraïne zich verder ontwikkelt. Als zij asiel aanvragen, verblijven zij op een opvanglocatie van het COA. Zij hebben dan de eerste zes maanden geen recht om te werken. Het staat mensen uit Oekraïne vrij om asiel aan te vragen. Als zij dat doen, dan krijgen zij net zoals iedere asielzoeker een procedure en opvang in Nederland."


Mensen uit Oekraïne die een geldig rijbewijs hebben dat is afgegeven in de Oekraïne kunnen daarmee 185 dagen rijden in Nederland. Daarna mogen zij alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In sommige gevallen kunnen zij het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. In alle andere gevallen moeten mensen uit Oekraïne om in Nederland te mogen autorijden, theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.

Informatieavond

De gemeente houdt komende maandagavond 28 maart om 20:30 uur (inloop vanaf 20:00 uur) een informatiebijeenkomst in dorpshuis ’t Skiltje om bewoners van Oudeschild te informeren over de opvang. Burgemeester Michiel Uitdehaag en een medewerker van Vluchtelingenwerk zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en een toelichting op de opvang te geven.