Texel begint met

registratieplicht

Huizenbezitters op Texel die hun woning (deels) toeristisch verhuren, kunnen vanaf vrijdag 1 april een registratienummer aanvragen bij de gemeente. 

Alle bewoners van het eiland ontvangen daar een dezer dagen een brief over van de gemeente. De registratieplicht komt voort uit besluitvorming in de gemeenteraad aan de hand van het Toeristisch Toekomstplan en op basis van de Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte. De registratieplicht moet de gemeente meer grip geven op toerisme in woonwijken en het moet leiden tot minder overlast van het toerisme in woonwijken. De registratieplicht moet tevens voorkomen dat reguliere woonhuizen in zijn geheel aan de woningmarkt worden onttrokken en enkel aan toeristen worden verhuurd. Bed- and breakfast is wel mogelijk en huizen met de status 'tweede woning' mogen toeristisch worden verhuurd.

Iedereen die zijn woning toeristisch verhuurt en voldoet aan de gestelde eisen van het bestemmingsplan moet zich volgens de gemeente digitaal registreren. "De verhuurder ontvangt een registratienummer dat hij/zij in alle correspondentie dient te vermelden. Zonder registratienummer mag er niet meer verhuurd worden." Aanvragen van een registratienummer is gratis. Een nummer wordt eenmalig verstrekt. "Tot 1 oktober 2022 is er de tijd om dit nummer aan te vragen. Daarna start de gemeente volgens de wet Toeristische Verhuur met handhaven."

De nieuwe regels moeten volgens het college leiden tot rust op de woningmarkt, met als resultaat meer betaalbare woningen op het eiland en een verbeterde leefbaarheid zonder dat dit ten koste gaat van het toeristische karakter. Het moet ook een actueel inzicht geven in hoeveel toeristische bedden er via woonhuizen aan gasten worden verhuurd.