1970: Demonstratie bij de opening van het raadhuis. Onder: de brief van Kees Jaap Harting.
1970: Demonstratie bij de opening van het raadhuis. Onder: de brief van Kees Jaap Harting. Foto: Archief Texelse Courant

"Bom" bij opening raadhuis kreeg staartje

De column “De kant langs - BB-bunker" over de overhandiging van de nepbom bij de opening van het raadhuis bracht herinneringen boven.


Jook Nauta, oudste broer van Werend: "De bom was een initiatief van mijn jongste broer Wilfried, die toen 17 jaar was en bij mij in de donkere kamer werkte. Daar bedachten we een stunt om dat vreselijke lelijke gebouw te kakken te zetten bij de opening. Samen met Kees-Jaap Harting werkten ze dat plan uit. Het werd de eerste echte Texelse demonstratie.” Kees-Jaap, toen 17: "Met de groep maakten we de bom en het spandoek in De Kelder, het jeugdhonk aan de Burgwal. De bom moest ook geschilderd. De volgende dag was hij nog niet helemaal droog. Iemand moest hem overhandigen aan minister Beernink. Er was er maar eentje die dat durfde. Toen ik dat had gezegd, stapte er natuurlijk niemand anders naar voren. Toen ik de bom aanbood keek iedereen verbaasd, inclusief de minister. Maar niemand deed er moeilijk over. Zou je nu niet meer mee wegkomen. Blijkbaar heeft ook de koningin het me niet aangerekend. Want vele jaren later kreeg ik, bij de Wampex, nog een lintje… Mijn vader (C.P. Harting, hoof Rijkswaterstaat) las in de krant over de bom. Mijn naam stond er bij. Hij was not amused en ik kreeg de wind van voren. Ik heb toen een ingezonden brief in de krant moeten plaatsen dat mijn vader en moeder er niets mee te maken hadden.”

Afbeelding